Förbundet skriver bland annat i yttrandet att ersättningen spelarna får under en landslagssamling är lika för båda könen. Även en seger i en tävlingslandskamp ger lika mycket pengar till herrarna som till damerna, en så kallad vinstpremie.
– Vi anser att våra ersättningar är rättvisa. Det är väldigt viktigt för oss. Det finns inte någon prestige i det, vi tycker snarare det är bra att DO tittar på det här rent objektivt. Skulle de komma fram till att justeringar behöver göras kommer vi ta till oss det och göra det bättre, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.
”Man får en rimlig andel av vinsten”
Men vad som är ”boven i dramat” sett ur ett jämlikhetsperspektiv är bonusar vid mästerskap. Ett landslag som går långt i ett mästerskap kan vara en riktig kassako för förbund och spelare – i alla fall på herrsidan.
– Det är i grunden en vinstdelningsprincip. Man får en rimlig andel av vinsten, där förhandlar vi och kommer överens inför varje mästerskap. Där har det varit så stora skillnader mellan dam- och herrmästerskap att vi bara haft ett överskott från herrmästerskapen.
Men exakt vilka summor det rör sig om vill inte Sjöstrand avslöja. I yttrandet begär SvFF fortsatt sekretess kring avtalen.
Varför vill ni hålla det sekretessbelagt?
– Det är egentligen för att respektera bägge parter och vad de har kommit överens om. Vi måste respektera den uppgörelsen.
Herrarna fick 167 miljoner – damernas brons gav 24 miljoner
När en procentuell andel av vinstpengarna går till spelare som deltagit i mästerskap blir det per automatik stor skillnad mellan damer och herrar. Detta eftersom summorna som betalas ut av de internationella förbunden Fifa och Uefa, skiljer sig åt markant mellan könen.
”Som exempel fick SvFF av Fifa cirka 167 miljoner kronor för kvartsfinalavancemanget i fjolårets herr-VM, medan bronsplatsen i årets dam-VM endast gav ungefär 24 miljoner kronor”, skriver SvFF i sitt yttrande.
Finns en diskussion om omfördelning av pengarna?
– Vi försöker driva på det. Vi tycker inte om de skillnader vi ser, men vi är en nation av 200. När det är kongresser och i andra forum driver vi på de här frågorna. Vi vill balansera upp det hela utifrån våra förutsättningar.
– Här jobbar vi tillsammans med övriga nordiska länder. Ingen skulle säga att det är helt jämställt mellan dam- och herrfotboll, vi tycker inte att det är det, så vi försöker påverka i de olika forum där vi kan verka.
Ni skriver samtidigt att ni inte ser det här som ett DO-ärende?
– Nej eftersom spelarna som representerar Sverige i ett landslag inte är arbetstagare och vi inte är arbetsgivare. Så ur det hänseendet är inte diskrimineringslagen tillämplig på det här anser vi. Men vi tycker ändå att DO ska titta på det här. Det är därför vi har skickat in alla uppgifter.