Hammarby klart för Champions League.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hammarby vidare i Champions League – se avgörande målet och galna firandet här. Foto: Bildbyrån.

Hammarby avgjorde sent mot Benfica – klart för Champions League-gruppspel

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby gjorde jobbet i i Portugal och är vidare till gruppspel i Champions League.

Bajen var tvungna att vända på steken efter hemmaförlusten, då klev nyförvärvet Cathinka Tandberg fram på stopptid och petade in avgörande 2–0.

– Det är otroligt kul. Vi förtjänar den platsen, säger lagkapten Alice Carlsson till SVT Sport.

Det var bäddat för förlängning i Champions League-rysaren Hammarby mot Benfica då det stod 1-0 till Hammarby och totalt 2–2 i dubbelmötet.

Men då klev stjärnan fram i den femte övertidsminuten. Cathinka Tandberg kom först på ett inspel och petade in direkt avgörande 2–0 som gör att Bajen tar sig vidare till gruppspel i Champions League efter totalt 3–2.

– Vi förlorade första matchen så vi kom hit och hade allt att vinna. Båda lagen ville vinna men det handlar om att göra mål, och det var det vi som gjorde, säger Tandberg efter matchen.

Hammarby tvingat att vinna

Bajen visste att man var tvunget att vinna mot Benfica i Lissabon och det började på bästa sätt. Vilde Hasund tog bollen på egen planhalva och stod för en soloräd innan hon förlängde till Julie Blakstad som dundrade in 1-0 för gästerna.

Lagkapten Alice Carlsson är euforisk efter matchen och är också en av få spelare i truppen som nobbat utlandet för att vara med på den resan som Hammarby gjort.

– Jag har varit med och tagit Bajen från elitettan, och det har varit uttalat från dag ett att vi ska ta oss till Europa. Det är lite smått otroligt att vi nu är här, det är svårt att förstå. Jag är otroligt stolt, säger hon till SVT Sport.

Hammarby tar ledningen mot Benfica.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Julie Blakstads fullträff mot Benfica. Foto: Sportbladet.

Efter cirka halvtimmen började en rejäl forcering från Benfica där Hammarby var rejält nerpressat i målvakten Anna Tamminens knän. Men man höll ut till halvtidsvisslan utan at släppa till några större chanser.

I den andra halvleken hade Benfica sin bästa möjlighet, men det var inte från egna spelare. Anna Tamminen skulle boxa ut ett inlägg men boxade i stället bollen rakt bakåt och var så när en jättetävla men räddades av Hammarbyspelare på mållinjen.

Allt pekade på förlängning men i stället avgjorde alltså nyförvärvet Cathinka Tandberg med ungefär en ynka minut till vissla på riktigt måltjuvs-manér.

Flera spelare i Hammarby var synligt chockade över den bedrift man lyckats med. Gruppspelet lottas den 27 september, på fredag.

Hammarbys tränare Martin Sjögren i intervju med SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En hes Martin Sjögren efter segern. Foto: SVT.

UEFA Women's Champions League

Benfica logo

Benfica

0 - 2

Hammarby IF logo

Hammarby IF

Benfica Campus, Seixal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.