Hampus Skoglund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se situationen där Skoglund skadar sig i spelaren ovan. Foto: Bildbyrån/Max

Hammarby uttalar sig efter Hampus Skoglunds hjärnskakning

Uppdaterad
Publicerad

Hammarbys Hampus Skoglund fick en befarad hjärnskakning efter en närkamp, men spelade ändå vidare – något som har väckt kritik.

”Anledningen till att han inte togs av planen omgående var att han inte uppvisade några symptom direkt efter smällen”, meddelar sportchefen Mikael Hjelmberg i ett uttalande på klubbens hemsida.

Se situationen i spelaren ovan.

Det var i måndagens match på Tele2 som Hammarbys Hampus Skoglund nickade ihop med Gais-spelaren Mervan Celik.

Han blev liggandes och tog sig för huvudet, lagläkare var framme hos honom på planen, sedan spelade ytterbacken klart första halvlek.

Experten: ”Horribelt beslut”

I en intervju med Max i halvtid agerade Skoglund uppenbart förvirrat och sade att han inte ”minns någonting” av det som hade hänt.

Han byttes sedan ut i paus.

Agerandet från Hammarby och läkarteamets beslut att tillåta Hampus Skoglund att spela vidare efter smällen, har väckt kritik.

– Han ska inte spela vidare även om han reser sig upp. Även om han säger att han är okej så ska man ta beslutet åt honom. Ta av honom. Det här är ett horribelt beslut, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Hammarbys förklaring

På tisdagseftermiddagen uttalade sig Hammarby om händelsen och gav en lägesbild kring Skoglund.

”Vårt medicinska team har hållit Hampus under uppsikt efter matchen, strax före han somnade för natten och nu på morgonen och han mår bra”, inleds uttalandet från sportchefen Mikael Hjelmberg som fortsätter:

”Anledningen till att han inte togs av planen omgående var att han inte uppvisade några symptom direkt efter smällen, men de kan framträda efter en stund i sådana här fall. Som rutin gör man därför en ny avstämning efter tio minuter, och eftersom det var sju minuter kvar av halvleken var det bestämt att den uppföljande kollen skulle göras i halvtid”.

Hjelmberg säger avslutningsvis:

”Vi har självklart utvärderat den här situationen och kommer framöver vara än mer rigorösa i våra rutiner. Det viktigaste är att Hampus mår bra, och han följer nu hjärntrappan och så tar vi det dag för dag därifrån”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.