Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanna Marklunds analys inför matchen mot Sverige Foto: Bildbyrån

Hanna Marklund inför omtalade matchen: ”Påverkat dem otroligt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Viktig match mot Spanien i jakt på OS i Paris nästa sommar.

Då tror SVT Sports expert Hanna Marklund på svensk fördel – efter turbulensen i Spanien.

– Jag tror att det har påverkat dem otroligt mycket, säger Marklund.

Sverige ställs mot Spanien i den första matchen i nystartade Nations League. Världsmästarna från i somras kommer till matchen med endast 15 spelare från VM-truppen – efter veckor av bojkotter, turbulens och möten med förbundet.

– Jag tror att det har påverkat dem otroligt mycket, att de kommer hit ganska trötta efter här kampen de har fört under så lång tid med förbundet, säger Marklund och fortsätter:

– För deras del tror jag ändå att kampen de drivit för jämställdhet, jämlikhet och trygghet är ännu viktigare än kampen på plan.

Avgörande inför OS: ”Superviktig”

Matchen mot Spanien kan ha stor betydelse i jakten på att nå OS nästa sommar. Då måste Sverige till att börja med vinna sin grupp.

– Den är superviktig. Vi har ju haft förmånen att det svenska damlandslaget alltid i princip tar sig till nästerskap. Det gör att man hela tiden kan bygga vidare med publik och intresset.

Vad tror du om matchen?

– Jag tror att det kommer bli en väldigt känslosam match. Jag tror att Sverige har en bra chans att vinna. Spanien kommer ändå med en så turbulent uppladdning och långa möten att det ska finnas stora möjligheter för Sverige att vinna den här matchen.

Sverige saknas också flera spelare som var bidragande till VM-bronset, inte minst Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö och anfallaren Rebecka Blomqvist.

SVT sänder matchen från Gamla Ullevi med start 18.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.