Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fifa-presidenten Infantino sågas efter brandtalet till kvinnor under fotbolls-VM Foto: Reuters

Hedvig Lindahl om Fifa-presidenten Gianni Infantino: ”Väldigt tokigt”

Uppdaterad
Publicerad

Gianni Infantino har fått utstå hård kritik efter sitt hyllningstal till damernas fotbolls-VM.

Hedvig Lindahl var på plats i Australien – och hon är förvånad över hur Fifa-presidenten kan vara så världsfrånvänd.

– Det blev väldigt tokigt när han valde att säga att vi hade makten och att vi måste fortsätta kämpa eftersom att kämpa är det enda vi har gjort sedan urminnes tider, säger Lindahl till SVT Sport.

Det var i ett långt hyllningstal till damernas världsmästerskap som Fifa-presidenten Gianni Infantino fällde krokben för sig själv när han uppmanade kvinnorna att ta kommando över sin situation inom världsfotbollen.

– Ni har makten att övertyga oss, män, vad vi behöver göra och vad vi inte får göra. Gör det bara. Inga dörrar är stängda längre. Dröm vidare. Låt oss jobba för jämställdhet, sa Infantino då.

Han glömde bara den lilla detaljen att det är något kvinnor tvingats göra i alla tider.

– Det blev väldigt tokigt när han valde att säga att vi hade makten och att vi måste fortsätta kämpa. Jag har kämpat under hela min seniorkarriär och det är väldigt många generationer innan mig som har kämpat. Jag känner att makten finns i hans korridor och att han borde släppa in oss, säger Hedvig Lindahl till SVT Sport.

Hon vill samtidigt inte vara för hård i sin dom.

– Jag vet inte om han menade väl men man hoppas ju det. Man hör ju en del bra saker som Fifa gör, men man märker ju samtidigt att vissa förändringar inte kommer förrän det kommer påtryckningar från oss spelare. Vi var ju till exempel 25 olika nationer som skrev under ett brev och då hände det ju lite grejer med prispengar och så här, men det är inte så att det sker om inte vi sätter press på dem, säger Lindahl och fortsätter:

– Den här VM-turneringen har känts som en väldigt härlig tid för kvinnor och för damfotbollen, det har varit ett fint event på många sätt och det måste man ändå credda Fifa för då de varit med och arrangerat det tillsammans med Nya Zeeland och Australien. Så man har väl ändå lite förhoppningar om att det ska fortsätta så här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.