• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hedvig Lindahl är just nu förstamålvakt i Chelsea Foto: Bildbyrån

Hedvig Lindahl utmanas som förstamålvakt

Uppdaterad
Publicerad

I våras blev hon utsedd till världens bästa målvakt.

Nu är Hedvig Lindahl inte längre säker på att hon är förstavalet i Chelsea.

– Det är en större utmaning. Och utmaningar är bra, säger hon.

Hedvig Lindahl har de senaste åren kunnat känna trygghet i vissheten att hon får stå de flesta matcherna för Super League-klubben Chelsea. Att hon har gjort det bra fick hon ett bevis på i våras, när hon tog plats i årets världselva, framröstad av drygt 4 000 spelare från 45 länder.

Men den här säsongen har läget förändrats.

Carly Telford har getts allt fler chanser i det engelska landslaget och i samma veva på allvar börjat konkurrera med Lindahl om platsen som förstamålvakt i Chelsea. I inledningen av säsongen har Lindahl och Telford startat i princip varannan match för Londonlaget.

Stark defensiv

Det är svårt att säga vem som har lyckats bäst, då laget håller nollan mest hela tiden. De har vardera spelat två ligamatcher, en Champions League-match och en cupmatch, och bara släppt in var sitt mål.

– Redan förra året hade vi en situation där vi roterade en del. Men skillnaden nu är väl att Carly har spelat lite mer för Englands landslag, hon har flyttat fram positionerna lite, säger Hedvig Lindahl.

TT: Vem av er är förstamålvakt?

– De har inte kommunicerat någonting, så jag vet inte. Men än så länge har det varit så himla många matcher så det är inte så konstigt att vi byter. För mig är det bara att göra jobbet, jag kan inte påverka någonting annat.

– Men nu har jag ändå blivit vald i de större matcherna, jag fick spela mot Manchester City (0–0) som på pappret är en av de svåraste motståndarna. Sedan kommer det några viktiga matcher efter landslagslägret, mot Arsenal och Birmingham och så nästa omgång i Champions League. Det kanske blir mer skarpt läge då.

Särskilt orolig låter hon ändå inte. Inför tisdagens landskamp mot Italien i Cremona säger Lindahl att den ökade konkurrensen är positiv. Ju bättre sparring hon får på träningen, desto bättre blir hon själv.

– För motivationen gör det nog inte så stor skillnad. Men det är en större utmaning, och utmaningar är ju bra. Det bästa du kan göra är att försöka göra din målvaktskollega ännu bättre.

Utgående kontrakt

Lindahls kontrakt med den regerande mästarklubben går ut i maj nästa år. Vart 35-åringens karriär tar vägen efter det, vet hon inte.

Samtidigt har landslagskollegan Nilla Fischer bestämt sig för att lämna proffslivet i Europa för att återvända till Linköping nästa år. Samma resa gjorde Kosovare Asllani förra året.

Linköping är också en av de svenska klubbar som Hedvig Lindahl har spelat för.

TT: Lockar det dig att göra som Fischer och Asllani, att flytta hem?

– Nej, vad någon annan gör spelar inte så jättestor roll för mig. Det viktiga är att det funkar för mig och min familj. Just nu är det bara att gilla läget och försöka vara redo för varje match och vara trygg i att det löser sig.

Hedvig Lindahl

Född: 29 april 1983 i Katrineholm.

Position: målvakt.

Moderklubb: Gropptorps IF.

Klubbar på högre nivå: Malmö FF (nuvarande Rosengård) 2001–2003, Trion (lån) 2003, Linköping 2004–2008, Göteborg 2009–2010, Kristianstad 2011–2014, Chelsea 2015–.

A-landskamper: 151.

Främsta meriter: OS-silver 2016, VM-silver 2003, VM-brons 2011, EM-silver 2005 och 2013, Svenska cupen 2006 och 2008, engelska ligan 2015 och 2017–2018, vårserien 2017 (nerkortad säsong på grund av omläggning av serien), FA-cupen 2014–2015 och 2017–2018

Utmärkelser: Diamantbollen 2015 och 2016, Årets målvakt 2004, 2005, 2009, 2014, 2015, 2016 och 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.