Kristianstad DFFs tränare Elísabet Gunnarsdóttir,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elísabet Gunnarsdóttir är den tränare som suttit på sin post under längst tid i damallsvenskan. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Herrallsvenska tränare löper högre risk att få sparken

Uppdaterad
Publicerad

Tränare i herrallsvenskan riskerar att få sparken i mycket högre utsträckning än damallsvenska tränare.

Det visar siffror som SVT Sport tagit fram.

– Tålamodet är kortare i herrallsvenskan, säger Roger Sandberg, tränarutbildare på Svenska fotbollförbundet.

Damallsvenska tränare sitter på sin post nästan dubbelt så länge som sina herrallsvenska kollegor.

De 14 nuvarande damallsvenska tränarna har suttit på sina poster i snitt 4,2 år. Till skillnad från kollegorna i herrallsvenskan som i snitt sitter 2,4 år.

– De vet att de har pressen på sig från första dagen, säger Roger Sandberg som arbetar med elittränare på Svenska fotbollförbundet.

Roger Sandberg, som själv har en elittränarkarriär bakom sig tror att en del tränarna räknar med att bli av med jobbet.

– Det är en utmaning. Man vill jobba långsiktigt men får jag inte resultat imorgon kan jag ryka. Det är den stora utmaningen, säger han till SVT Sport.

Hårt tryck på styrelser vid negativa resultat för klubbarna ser Roger Sandberg som den stora anledningen till täta tränarbyten i herrallsvenskan.

– Alla är överens i teorin att det är bra med kontinuitet. Då får tränaren sätta sina idéer, få effekt av det de tränar på. De får en chans att utveckla laget. Vissa tränare är mer lämpade för korta uppdrag. Samtidigt som andra är lämpade för längre uppdrag, säger han.

Nya tider i damallsvenskan

I damallsvenskan finns en trio tränare som suttit i över ett decennium på sina poster. Roger Sandberg ser dock en utveckling som liknar herrarnas.

– Det har tidigare varit så att en tränare i damallsvenskan ofta har haft flera arbetsuppgifter kopplade till sin tjänst. Då har det spelat roll hur länge en tränare orkat med arbetsbelastningen huruvida de suttit kvar på sin post en längre tid.  Men vi börjar se en förändring i takt med professionalisering av damallsvenskan, säger han.

Roger Sandberg tror att mer frekventa tränarbyten snart blir verklighet även i damallsvenskan.

– En huvudansvarig tränare får en smalare arbetsbeskrivning och behöver inte göra så många olika delar i sin tjänst. Då ökar också kraven och då blir det mer resultatstyrt. Tålamodet från styrelser blir kortare, säger han.

TRÄNARFRÅGOR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.