Riksidrottsförbundet anser att det inte ska förekomma elitsatsning innan 13 års ålder. Motiveringen är att det kan vara skadligt för barn – och att det inte anses fungera.
– Man tror att man kan se vilka som har de bästa förutsättningarna. Men alla studier visar att det inte är möjligt. Det är inte bra ur ett talangutvecklingsperspektiv. Det blir en prestationshets som flyttats ner i åldrarna, säger Karin Redelius, professor i idrottspedagogik.
Trots det finns en trend inom fotbollsvärlden om att inrätta så kallade akademilag för unga, som går hand i hand med en växande efterfrågan bland barn och föräldrar. Avgiften kan landa på uppåt 20 000 per år.
Ebba: ”Alla är fokuserade”
En av klubbarna med ett akademilag är Djurgårdens IF. SVT Nyheter fick följa med på en träning där många delar stora drömmar om en framtida fotbollskarriär.
– Det är väldigt många här som satsar på fotbollen, alla är lika fokuserade, säger Ebba Sparring, 12.
Laget tränar fyra kvällar i veckan och spelar matcher varje helg. Vissa har själva anmält intresse, andra har identifierats genom klubben. Men alla är i slutändan utvalda i hopp om att hitta framtida stjärnspelare.
Tränaren Afnan Khabiri, är av en annan åsikt än Riksidrottsförbundet när det gäller om det är möjligt att urskilja framtida talanger.
– Man kan se spelare som har potential och som är vän med bollen. Så det skulle jag säga, säger han.
Elitsatsar från tio års ålder
Åldersgränsen för elitsatsning är upp till varje respektive sports förbund. I Djurgårdens akademilag är åldersgränsen tio år. Och det finns klubbar som satsar på ännu yngre barn.
– Vi tycker att det är ett antal år in i att man har spelat fotboll, vilket innebär att det kan finnas ett eget intresse, eller att man kan bekräfta sitt intresse på ett annat sätt än vad man kunde göra några år tidigare, säger Christian Krigström Gentile, verksamhetschef för DIF ungdom.
Men frågan om så kallad toppning, har även blivit en angelägenhet för regeringen. I år har Riksidrottsförbundet fått i uppdrag att redovisa hur man motverkar tidig selektering.
– Det påverkar inte nödvändigtvis känslan av kompetens eller tillhörighet positivt, utan snarare tvärtom, säger Malin Träff, ansvarig för barn- och ungdomsfrågor vid Riksidrottsförbundet.
Jacob Forsmed, socialminister med ansvar för idrott, gästar torsdagens Aktuellt.