Foto: TT Nyhetsbyrån

Inga regnbågsfärgade skosnören i VM för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Förbundet säger nej till regnbågsfärgade skosnören under VM i Ryssland för de svenska spelarna.

– Symbolhandlingar är viktiga och det är viktigt för Svenska fotbollsförbundet att visa vad vi står för, men det är svårt för oss att delta i alla olika initiativ, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Europaparlamentets inofficiella HBTQ-grupp har inför VM skickat ut regnbågsfärgade skosnören till samtliga 32 lag i VM. Flera svenska spelare har varit positiva till att använda skosnörena men sagt att beslutet ligger hos förbundet och skosponsorer.

Under Fifas kongress i Moskva berättar förbundet för Sportbladet att spelarna inte kommer att använda de regnbågsfärgade snörena utan istället visa var de står på andra sätt.

Herrlandslaget i fotboll

– Vi har valt att samarbeta med människorättsorganisationen Civil Right Defenders just med koppling till VM i Ryssland. Vi har utbildat och informerat våra spelare, ledare och andra kring landslaget kring situationen i Ryssland, säger Sjöstrand.

”Måste ha fokus på VM”

Förbundet vill istället att laget ska fokusera på den sportsliga prestationen.

– Vi är medvetna om att HBTQ-grupper är en speciellt utsatt grupp i det ryska samhället och det är helt oacceptabelt. Det är mot de mänskliga rättigheterna och det vi kallar medmänsklighet. Den markeringen står vi, alla spelare, alla ledare och personalen kring svenska landslaget bakom. Men vi måste också ha fokus på det vi är här för att göra i VM, säger Sjöstrand.

Ledningen i förbundet har tagit beslutet att de regnbågsfärgade skosnörena inte ska användas. Förbundskaptenen Janne Andersson och Rikard Grönborg har vid flera tillfällen deltagit i Prideparaden. 2013 tog friidrottarna Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer ställning och målade naglarna i regnbågens färger.

”Tydligt vad vi tycker”

Förbundet menar att det tar ställningen men då utanför själva fotbollsplanen.

– Det tycker jag att vi gör på plats i Ryssland bland annat genom att inte ducka frågorna som vi får via er i media. Då talar vi om var vi står i de här frågorna och tydligt vad vi tycker, säger Sjöstrand. 

– Det är ju även något av det starkaste budskapet, att spelare och ledare som förebilder och människor står upp för sina åsikter i alla situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet