Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iranier protesterar mot landets regim. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Iranier protesterar utanför arenan: ”Vi är inte här för vårt landslag”

Uppdaterad
Publicerad

Iranska supportrar samlades utanför VM-arenan i Doha, Qatar, inför premiären mot England. Men en del av de som SVT Sport pratade med var inte där främst för att heja fram sitt landslag, utan för att protestera mot den iranska regimen.

– Vi är här bara för det, inte för vårt landslag, säger en kvinna som vill vara anonym.

I Iran har protester pågått under hela hösten och de inleddes då Mahsa Amini, 22, dog efter att ha gripits av den iranska sedlighetspoilsen. Det efter att hon vägrat täcka sitt hår med en hijab.

Nu är en del iranier på plats på VM i Qatar för att fortsätta de protesterna där.

– Vi vill bara säga att vi vill ha frihet i vårt land. Något dåligt har hänt i vårt land. Vi vill vara fria, vi vill ha frihet. Vi är här bara för det, inte för vårt landslag. Vi är här för Mahsa Amini och de många män och kvinnor som har dött i vårt land, säger en kvinna och fortsätter:

– Vi förväntar oss att folk säger något och visar ilska mot vår regim. Vi vill inte ha dem. Vi vill bara ha frihet.

”Förvirrande känslor”

En manlig supporter fyller i:

– Det är väldigt förvirrande känslor då man är här. När man tänker på det som händer i Iran. Vi är här för att vara en röst för vårt folk, säger han.

”Är väldigt upprörande”

Även om en hel del av landslagsspelarna har visat sitt stöd till de som protesterar är han inte nöjd med hur de har agerat.

– Jag tycker att de borde agera bättre och vara en röst för det iranska folket. Det är väldigt upprörande att de inte är det. Jag tror att många tycker att de inte representerar folket, säger han.

Inne på arenan blev det också tydligt vilken speciell situation de iranska spelarna befinner sig. Ingen av spelarna sjöng när nationalsången spelades, samtidigt som att spridda burop hördes från publiken.

Samtidigt valde de engelska spelarna att knäböja, bara timmar efter att de meddelat att de inte kommer bära den omdiskuterade ”One Love”-bindeln.

SE ÄVEN: Publik i tårar när Irans landslag vägrade sjunga nationalsången

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.