Islands målvakt Hannes Haldorsson. Foto: Bildbyrån

Isländske poängräddande målvakten van att regissera

Uppdaterad
Publicerad

Den store hjälten för Island efter 1-1 mot Argentina var målvakten Hannes Haldorsson. Som filmskapare kunde han inte valt ett bättre tillfälle att regissera sin egen huvudroll med att ta en straff från Leo Messi i en VM-match – framför ögonen på legendaren Diego Maradona på läktaren.

– Att rädda en straff av Messi – det är något som min familj har pratat om. Det är en dröm som blir sann, säger Haldorsson till SVT Sport.

Målvakten gjorde en stormatch och fredade sitt mål när Argentina, som nästan hade allt bollinnehav, tryckte på mot slutet. Den argentinska straffen kom i den 63:e minuten. Hördur Magnusson krokade i Maximiliano Meza och båda föll. Domaren blåste för straff trots att det såg ut som en ren kollision utan avsikt.

Superstjärnan Leo Messi stegade fram och fokuserade bollen intensivt under några sekunder. Han sköt straffen i mellanhöjd till vänster och Halldorsson hann dit och parerade ut bollen.

– Jag har kollat på många av hans straffar och jag har också studerat mitt eget beteende. Jag har försökt komma in i hans huvud och min känsla var att han skulle gå den här vägen idag, säger Haldorsson.

Bakom Islands bidrag i Eurovision 2012

Den 34-årige Randersmålvakten producerar film när han inte spelar fotboll. I samband med Islands bidrag i Eurovision 2012 var det Halldorsson som regisserade filmen. Han har blivit lovad en plats i filmindustrin när fotbollskarriären en dag tar slut.

Island charmade fotbolls-Europa vid EM-slutspelet i Frankrike 2016 och fortsätter nu på världsscenen – med en regissör i huvudrollen. Leo Messi deppade och gnuggade ansiktet i matchtröjan på väg ut från stadion. Han hade hoppats på huvudrollen men blev en statist.

Världsmästerskapet i fotboll

Argentina logo

Argentina

1 - 1

Island logo

Island

Spartak Stadium, Moskva
Publik: 44190
Domare: Szymon Marciniak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.