Landslagsmålvakten Laura Giuliani stod i Juventus mål när de spelade inför rekordpublik i mars. Foto: BILDBYRÅN

Damfotbollen på frammarsch – efter förbundets krav på storklubbarna

Uppdaterad
Publicerad

Det var tjugo år sen senast.

Men i VM i Frankrike är Italiens damer med igen.

Förbundets hårdsatsningar på damfotbollen börjar ge resultat.

– Det är en flickdröm som blir sann, säger landslagsmålvakten Laura Giuliani.

Regnmolnen hänger över planen där Italiens damer tränar inför VM, men det har inte stoppat publiken från att ta sig dit. Kvinnor, män, pojkar och flickor fyller läktarna.

– Jag ska kolla mycket på VM. Herrarna vek ner sig totalt mot er svenskar men nu får vi en VM-sommar i alla fall, året efter med damerna, det blir fint, säger 57-årige Giuseppe som på sistone börjat följa damfotboll allt mer.

Publikrekord i finalen

Föregående säsong sände italienska Sky även damernas serie A i tv. Det väntande världsmästerskapet i Frankrike får en hel del uppmärksamhet i italienska medier och publiksiffrorna ökar.

När Juventus och Fiorentina möttes i seriefinal i våras gick matchen på Juventus Stadium och 39.000 personer var på plats. Landslagsmålvakten Laura Giuliani stod i Juventus mål och lyser upp när matchen kommer på tal.

– Det var fantastiskt för publiken och för damfotbollen. Det var som ett mycket fint reklaminslag på världsnivå, för vår fotboll som äntligen växer i rätt riktning, säger Giuliani.

Fler spelare i Sverige

Att Italien nu spelar sitt blott tredje VM och det första på tjugo år återspeglar den mycket svaga utveckling som skett på damsidan.

I landet, som har 60 miljoner invånare, fanns år 2017 23 665 licensierade spelare på damsidan, varav drygt 12 747 flickspelare.

I Sverige, med en befolkning på 10 miljoner, fanns samma år 97 180 registrerade damfotbollsspelare över 15 år.

”Volleyboll och dans naturliga val”

I Italien har volleybollen ett stort försprång på damsidan med 257 000 spelare.

– Volleyboll och dans har varit naturliga val för flickor och det har funnits ett motstånd mot att låta sina döttrar spela fotboll. Man har sett det som en maskulin sport, det finns fortfarande mycket fördomar att jobba emot. Italien är ett land med många äldre beslutsfattare men saker ändras med de yngre generationerna, säger Carolina Morace, legendarisk storspelare och förbundskapten.

Hon tränar Milans nya damlag som kom trea i serie A den här säsongen. Juventus vann ligan och Fiorentina slutade tvåa och Roma fyra. I serie B spelar Lazios och Napolis damlag och nu satsar också Inter på damsidan.

”En fundamental satsning”

Sen år 2015 ställer det italienska fotbollsförbundet krav på klubbarna i serie A att ha flicklag, krav som nu utökats till att gälla även serie B och serie C.

– Det är en fundamental satsning, nu när storklubbarna kliver in i bilden kommer vi snabbt att börja komma i kapp andra länder, säger Carolina Morace.

Massimo Tell på Figc, det italienska förbundet, säger att kravet på att klubbarna ska ha flicklag i förlängningen leder till att de startar även damlag.

– De flesta har insett potentialen i damfotbollen och det är mycket positivt. Förbundet satsar mer än någonsin och med en mycket seriös attityd, säger Tell.

VM blir viktigt

Italiens förbundskapten Milena Bertolini ser fram emot VM och menar att det är mycket viktigt för utvecklingen att vara med där.

– Vi syns i media, små flickor ser oss och vill börja spela, vi får mer sponsorer, det är ovärderligt. Nu gäller det att vi gör så bra ifrån oss som vi kan. Alla är VM-debutanter i laget och vi fick en tuff lottning, men vi är en mycket enad grupp med stor teknisk och taktisk kvalitet. Vi ska göra allt vi kan, för Italien och för damfotbollen.

Se reportaget om italienska damfotbollens renässans i spelaren nedan.

Fotbollens nya planhalva

Fotbolls-VM i Frankrike närmar sig med stormsteg. SVT Sport skildrar damfotbollens utveckling runtom i världen i en ny serie: Fotbollens nya planhalva. Motstånd och medgång, hur ser möjligheterna ut för flickor och kvinnor att spela fotboll våren 2019? Serien består av ett antal reportage på SVT Sport som publiceras i maj och juni och ett Korrespondenterna special om flickors möjligheter att spela fotboll som sänds den fjärde juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.