Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Italienskt EM-fiasko – Schweiz vinner åttondelsfinalen. Se målen. Foto: TT

Italienskt EM-fiasko – Schweiz vinner åttondelsfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Regerande mästaren Italiens fiasko är fullbordat – utslagna ur EM redan i åttondelsfinalen. Schweiz var numret större matchen igenom och vann med 2-0.

– En perfekt dag, säger Schweiz kapten Granit Xhaka till SVT Sport.

Italien tog sig krampaktigt till åttondelsfinal efter en sen kvittering mot Kroatien. Drömmen levde för att göra det enbart Spanien gjort tidigare, att försvara ett EM-guld.

Men i åttondelsfinalen mot Schweiz var man aldrig riktigt nära. Alplandet kontrollerade matchen från start till mål och vann välförtjänt med 2-0 och Italien får åka hem med svansen mellan benen.

Fotbolls-EM

– Det var tufft. Vi är väldigt ledsna så klart, jag vet inte vad jag ska säga annat än att jag är väldigt låg just nu, säger Italiens Matteo Darmian till SVT Sport.

Italien gjorde sex (!) förändringar i startelvan men mot Schweiz fick man ingen effekt.

Donnarumma höll ner siffrorna

Ett ytterst välförtjänt ledningsmål skulle komma. Remo Freuler löpte in i straffområdet och smällde till på halvvolley. Precis innan halvtid tippade Donnarumma en frispark i stolpen från Fabian Rieder och när domaren blåste för halvtid så var det PSG-målvakten som höll siffrorna till ”bara” 1-0.

Andra halvlek blåstes igång och 20 sekunder senare kom 2-0. Ruben Vargas tog bollen en liten bit innanför straffområdet och skruvade in bollen i bortre krysset, ett av turneringens snyggare mål.

Efter kraftig ledning av bollinnehavet började Schweiz backa hem men en italiensk anstormning uteblev och de rödvita avancerar välförtjänt till kvartsfinal, där väntar vinnaren av England och Slovakien.

– Vi visste att vi behövde en perfekt dag, och vi hade en perfekt dag, jag är så stolt över laget, säger schweiziske kaptenen Granit Xhaka till SVT Sport.

Europamästerskapet

Schweiz logo

Schweiz

2 - 0

Italien logo

Italien

Olympiastadion, Berlin
Publik: 68172
Domare: Szymon Marciniak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet