Tränare Janne Andersson och Andreas Johansson i Norrköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Andreas Johansson tänkte när Janne Andersson ville att han skulle fortsätta spela som mittback i spelaren ovan. Foto: SVT/Bildbyrån

Janne Anderssons krisdrag blev en succé för Andreas Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Nedflyttningsplats när fyra omgångar kvarstod.

Janne Andersson beslöt sig då för att flytta på sin lagkapten Andreas Johansson.

Beslutet blev en succé och sedan dess har Andreas Johansson varit en av allsvenskans bästa backar.

– Han är bra på att övertala, säger 42-årige mittbacken.

Under sina rekordmånga 432 allsvenska matcher (ett rekord som nu satts) har Andreas Johansson haft Janne Andersson som assisterande och huvudtränare under sina åtta första år i Halmstad, och Andersson var den som handplockade Johansson till Norrköping 2012 innan han blev Sveriges förbundskapten sommaren 2016.

Janne Andersson berättar att ”Ante G”, som Janne kallar honom, var hans förlängda arm på planen. Och när det behövdes en blixtförändring hösten 2014 (Norrköping låg på nedflyttningsplats med fyra omgångar kvar) förlitade sig Janne på Andreas Johansson.

– Jag hade sagt till honom tidigt att förr eller senare i karriären blir du mittback. Det hade gått dåligt för oss under en period och jag behövde göra någonting. Jag satte ner ”Ante” som mittback och han gjorde det väldigt bra, säger Janne Andersson.

Hör vad Andreas Johansson tänkte när Janne Andersson ville att han skulle fortsätta spela som mittback i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.