Jonas Eriksson har en lång karriär bakom sig som fotbollsdomare på absolut högsta nivå. Hans sista match i karriären blev Portugal-Wales i EM 2016, en match som Cristiano Ronaldo punkterade med sitt 2-0-mål.
”Är man hotad tar man inte rätt beslut”
För andra domare är verkligheten en annan. För två år sedan under en match i de lägre divisionerna i Göteborgsfotbollen fick Daniel Eckebrant mottaga dödshot mot sig själv och sin familj efter en tilldömd frispark.
– Det är fullständigt orimligt och galet att man i sitt yrke ska behöva verka i en sådan arbetsmiljö. Är man hotad tar man inte rätt beslut. Det är ett problem som har ökat de senaste åren och gör det svårare att rekrytera domare, säger Jonas Eriksson till SVT Sport.
Arbetsmiljön, menar Jonas Eriksson, är ett problem som måste ordnas innan trenden med en minskad domarkår kan vända.
– Alla som bidrar till att skapa en sån här arbetsmiljö för domarna ska veta att om det fortsätter så kommer domarstandarden i Sverige bli sämre. Och de stora förlorarna då är lagen som får sämre domare, vilket leder till mer kritik och att ännu färre vill bli domare i slutändan, säger Eriksson.
Vågar inte anmäla
Inom Stockholms fotbollsförbund har antalet anmälda disciplinärenden minskat det senaste året. Ett på pappret bra resultat men enligt Mikael Westerholm på Stockholms fotbollsförbund kan minskning bero på att domarna längre inte vågar anmäla till förbundet med rädsla för konsekvenserna.
– Jag kan tänka mig att det är väldigt svårt om man som domare känner olust och rapporterar ett lag och sen måste man komma tillbaka dit fem omgångar senare, det måste vara oerhört tufft. Jag tror många väljer att vända andra kinden till och inte rapportera och det är heller inte bra på lång sikt, säger Eriksson.
KLIPP: Larmet: Domarbrist i Sverige: ”Är jätteorolig”