Damallsvenskan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör generalsekreteraren i Elitfotboll Dam berätta om det nya avtalet. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Konflikten i damallsvenskan löst – kollektivavtal på plats

Uppdaterad
Publicerad

Spelarna i damallsvenskan och elitettan har varit utan ett kollektivavtal i nästan ett år.

Nu har parterna kommit överens och ett nytt kollektivavtal är på plats, enligt ett pressmeddelande.

– Kollektivavtalet ligger helt i linje med framtiden för damfotbollen, både för klubbarna som arbetsgivare och spelarna, säger Johnatan Kibebe, förhandlare på Arbetsgivaralliansen.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har pågått sedan det tidigare sades upp i november 2022. Efter en lång och svår konflikt har nu Arbetsgivaralliansen och Unionen tillsammans med Elitfotboll Dam och Spelarföreningen kommit överens om ett nytt avtal.

– Det känns väldigt skönt att vi har fått till ett avtal som är bättre än det vi hade tidigare och där spelarna behåller inflytandet över sina villkor, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare Spelarföreningen, i ett pressmeddelande.

– Något av det viktigaste för oss var att vi fick behålla inflytandet över våra villkor. Dessutom känner jag en stolthet över att vi har hållit ihop hel den här tiden. Vi är ändå över 200 spelare totalt som stod samman och det känns som en jättestyrka, säger Mia Carlsson, spelare i Kristianstad DFF.

Vill utveckla svensk elitfotboll

Avtalet börjar gälla 1 november och löper fram till 30 november 2026 och gäller för samtliga anställda spelare i damallsvenskan och elitettan. Enligt pressmeddelandet reglerar avtalet villkor för försäkring, sjuklön, ledighet, kompetensutveckling och omställningsstöd efter karriären.

Avtalet sägs också ha syfte att befästa svensk damelitfotboll och göra den internationellt mer attraktiv genom att parterna är överens om att vidareutveckla damelitfotbollen i arbetsgrupper.

– Tillsammans skapar spelare och klubbar en stark damelitfotboll i Sverige, som möter framtiden, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll Dam.

Hör Tomas Hoszek berätta om avtalet i spelaren ovan.

KLIPP: Bakgrunden till konflikten om kollektivavtalet

Rosengård och Piteå i manifestation & Tomas Hoszek

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.