Foto: Bildbyrån

Danska konflikten växer – finalreprisen inställd

Uppdaterad
Publicerad

EM-finalreprisen mellan Danmark och Nederländerna ställs in, meddelar det danska fotbollsförbundet DBU.

Skälet är den konflikt som har eskalerat mellan de danska spelarna och DBU.

– Känns absurt att man inte har fått sin bonus från EM-utbetald och att man inte kan mötas i det här. Det är 2017, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

Att fredagens träningsmatch i danska Horsens, en tänkt repris på sommarens EM-final, inte blir av beror på den strejk som spelarna har inlett efter att kollektivavtalsförhandlingarna brutit samman.

”Det är en djupt beklaglig situation, och vi är väldigt ledsna att vi måste göra de fans, som hade sett fram emot den här fotbollsfesten, besvikna”, skriver DBU på sin webbplats.

Har inget kollektivavtal

Konflikten har sin grund i att spelarföreningen kräver att landslagsspelarna ska ses som anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. Ett krav som DBU inte har velat acceptera och som i sin tur ska ha lett till att parterna ännu inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal efter att det förra gått ut.

– Det har funnits mycket tid till att hitta en lösning, men DBU har inte velat förhandla sedan i söndags kväll. Hela måndagen har gått utan förhandlingar, trots att vi har varit redo. Och det nästa vi hör av dem är att matchen är inställd, säger en besviken Pernille Harder till bold.dk.

Osäkert kring VM-kvalet mot Ungern

Fredagens match är inte den enda som hotas; nästa tisdag är det tänkt att Danmark ska möta Ungern i VM-kvalet, i samma grupp om Sverige spelar i.

–  Det är en problematik att man har den här miljön som man vistas i. Såklart det kommer påverka deras spel, men jag tror absolut att de kommer att komma till spel, säger Frida Östberg om kvalpremiären mot Ungern.

Även det danska U21-landslaget på herrsidan står utan kollektivavtal och är inblandat i konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.