Foto: Bildbyrån

Kravet: Spela Nations League utan publik

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 september möter Sverige den regerande världsmästaren Frankrike på ett folktomt Friends arena.

I alla fall om chefen för Uefas medicinska kommitté, Tim Meyer, får bestämma.

– Nations League-matcher och landskamper måste spelas bakom stängda dörrar, även om respektive länder tillåter åskådare på läktaren, säger han.

Inget beslut är fattat i frågan. Men den tyske landslagsläkaren Tim Meyer, som också är chef för det europeiska fotbollsförbundet Uefas medicinska kommitté, är tydlig i sin ståndpunkt.

Trots att flera länder har börjat öppna upp för åskådare vill han att höstens landskamper spelas inför tomma läktare på grund av coronapandemin.

För de svenska landslagen berör det ett antal landskamper under hösten. Herrlandslaget har sex matcher i Nations League och under samma period har damlandslaget fem EM-kvalmatcher.

– Uefa-matcher är baserade på Uefas regelverk. Ingen kan fylla en arena med åskådare om det går emot Uefas regler, säger Meyer till tyska nyhetsbyrån DPA, uppger norska NTB.

Han menar att landslagsspel är komplext eftersom matcherna spelas över hela Europa med länder från hela kontinenten.

”Som en plogbil”

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet (SvFF), berättar för TT att Uefa ska ha en avstämning i juli kring både klubb- och landslagstävlingar liksom om publikfrågan. Han säger att Uefa inte kan sätta sig över myndigheter i respektive länder och säger att SvFF får planera utifrån de förutsättningar som gäller i Sverige.

– Blir det tillåtet med publik i Uefas avslutande klubbtävlingar så kan det ju fungera som en liten plogbil även för landslagstävlingar och kan ha en positiv påverkan på myndigheter i olika länder. Det är väl så man ska se det. De närmaste veckorna kommer vi veta mer och utvecklingen av pandemin är helt avgörande, säger Nilsson.

Han pekar samtidigt på att det ”börjar röra på sig” ute i Europa.

– Vi ser att danska förbundet tillät publik i samband med ett derby i Köpenhamn nyligen (Brøndby–Köpenhamn den 21 juni) och det diskuteras om publik i fler och fler länder. Vem vet, så småningom kommer det kanske också finnas möjligheter för oss, om inte fullt ut så i begränsad omfattning. Men vi är inte riktigt där än.

Janne: ”Stor skillnad”

Karl-Erik Nilsson tycker att det är viktigt att det påbörjas en diskussion om att successivt släppa in publik, inte bara inom fotbollen.

– Jag tror att man påverkas av det som sker i vår omvärld. I delar av Europa som har haft mycket hårdare restriktioner än vi så börjar man successivt diskutera och också genomföra en öppning av arenorna. Det är bra att diskussionen påbörjas, sedan blir det inte riktigt på riktigt förrän vi kan ha fullsatta arenor.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson vill inte spekulera i publikfrågan, men konstaterar:

– Det är klart att det är stor skillnad på att möta Frankrike och Portugal hemma med eller utan publik. Det är två fantastiskt häftiga och tuffa utmaningar vi har framför oss. Men det (publikfrågan) får vi se när vi kommer dit. Det kan vi inte lägga energi på i dag, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.