• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kriminella ”fotbollsagenter” ett växande problem, enligt en ny rapport från polisen.

Kriminella ”fotbollsagenter” ett växande problem

Uppdaterad
Publicerad

Agenter med koppling till gängkriminalitet utgör ett växande problem inom svensk fotboll, enligt en ny rapport från polisen.

I framtiden tror polisen att även damfotbollen kan komma att drabbas i en större utsträckning.

– Det finns oseriösa agenter som de facto äger ett antal spelare, säger Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen.

Det har kommit larm tidigare om att det förekommer korruption inom svensk fotboll i samband med exempelvis spelarövergångar. I en ny rapport från polisens Nationella operativa avdelningen bekräftas bilden.

Det finns aktörer med tydlig koppling till organiserad brottslighet som agerar som oseriösa fotbollsagenter, utan licens, på den svenska fotbollsmarknaden, enligt polisens rapport.

Framför allt riktar de gängkriminella in sig på spelare från socioekonomiskt svaga områden, både talanger och etablerade spelare.

– Man uppvaktar föräldrar med pengar och olika prylar. De säger: ”Nu tar jag hand om karriären för din son eller dotter”, säger Per Engström.

Det är sedan sommaren 2018 ett krav att en fotbollsagent är registrerad hos Svenska fotbollförbundet för att förmedla spelare mellan klubbar, men polisen anser att regelverket ”kringgås relativt enkelt”. Från 1 oktober krävs även en licens från Fifa, men polisen misstänker samma utfall.

Söker sig till akademier

”Denna nya reglering kommer sannolikt inte påverka de oseriösa förmedlarna märkvärt eftersom de har både kontakter och resurser att fortsatt använda licenserade agenter som målvakter i förmedlingsprocessen”, skriver polisen.

Gängkriminella söker sig även till ungdomsturneringar och akademier för att hitta talanger som de i framtiden kan tjäna pengar på. Kriminella ska även ha kontakter inom akademierna för att påverka allt från tränarbeslut till styrelsebeslut.

I nuläget är det framför allt ett problem i storstadsområden, men polisen tror att fenomenet med oseriösa fotbollsagenter i framtiden kommer att spridas i landet och till de lägre divisionerna. Även damfotbollen riskerar att drabbas av oseriösa agenter i en större omfattning i framtiden.

SE ÄVEN: Explosionsartad ökning av spel på damfotboll

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Fakta: Om rapporten

Agenter utan licens och med koppling till gängkriminalitet utgör ett växande problem inom svensk fotboll, enligt en ny rapport från polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Framför allt riktar de oseriösa aktörerna in sig på spelare från socioekonomiskt svaga områden och det gäller både unga talanger och etablerade spelare.

”Det har förekommit att etablerade spelare har kapats från sina ordinarie agenter genom påverkan”, skriver polisen i sin rapport.

För att få verka som fotbollsagent i Sverige måste man vara registrerad hos Svenska fotbollförbundet, men regelverket kringgås, enligt polisen.

Oseriösa aktörer har hand om hela processen och det är endast när det ska skrivas kontrakt som den licensierade agenten deltar i affären, skriver myndigheten i sin rapport. Det är de licenserade agenterna som fakturerar klubbarna men det är den oseriösa förmedlaren som möjliggjort förmedlingen.

Aktörer med koppling till gängkriminalitet söker sig även aktivt till ungdomsturneringar och ungdomsakademier för att hitta framtida talanger som de i framtiden kan tjäna pengar på. Kriminella ska även ha kontakter inom akademierna i syfte att påverka allt från tränarbeslut till styrelsebeslut.

I nuläget är det framför allt ett problem i Stockholm, Göteborg och Malmö, men polisen tror att fenomenet med oseriösa fotbollsagenter i framtiden kommer att spridas i landet och till de lägre divisionerna.

Även damfotbollen, med sin ekonomiska tillväxt, riskerar att drabbas av oseriösa agenter i en större omfattning i framtiden, skriver polisen.

En arbetsgrupp inom polisen ska nu tillsättas. Ett av syftena är att polisen ska bli bättre på att utreda den här typen av brott och att fler polisregioner i framtiden ska ha den kompetensen.

Källor: Rapporten ”Idrottskorruption” och Per Engström, sektionschef vid Noa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.