• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

van Basten, till vänster, släppte i december förra året en bok om sitt liv som fotbollsspelare. Foto: TT

Legendaren van Basten ångrar karriären: ”Det var inte värt det”

Uppdaterad
Publicerad

Den nederländske legendaren Marco van Basten spelade en för stor del av karriären med skadeproblem och ångrar sig:

– Det var inte värt det, säger 56-åringen som dras med kroniska fotproblem.

De återkommande problemen med foten började redan i början av 20-årsåldern tills han avslutade karriären då han fyllt 30.

van Basten har kroniska besvär med sin fixerade fot och kan inte ens kicka med en fotboll.

– Om jag stod inför det valet igen med all den kunskap jag har så skulle jag säga att det inte var värt det, säger van Basten till BBC.

– Det är inte värt att ha all den smärtan, min fotled gav mig så många problem och påverkar mitt dagliga liv för mycket. Men på den tiden var fotbollen allt jag hade. I dag skulle jag ta ett annat beslut, säger van Basten.

Under karriären missade van Basten två hela säsonger på grund av fotproblemen.

Bytte av Cruyff i debuten för Ajax

van Basten har röstats fram till Nederländernas näst bäste spelare genom tiderna efter Johan Cruyff. Denne var idolen för den unge van Basten som träffade Cruyff som 15-åring och då ville tala om att han en dag ville att de skulle bli klubbkamrater men modet svek honom.

1982 gjorde den då 17-årige van Basten sin Ajax-debut med att ersätta just Cruyff och göra mål i 5-0-segern mot NEC.  

– Det var lättare för mig att spela med honom än att prata med honom, säger van Basten som avslutade tränarkarriären, där han basade över Nederländerna 2004-08, med att vara assisterande i landslaget 2016.

– Jag är äldre nu och har ett liv utan fotboll. Man kan fortfarande ha ett bra liv – det finns mer än fotboll, säger 56-åringen.

van Basten var en av sin generations bästa spelare och tilldelades Ballon d'Or tre gånger mellan 1988 och 1992. Han ledde Nederländerna till EM-guld 1988 efter att ha gjort turneringens snyggaste mål då han volleysköt det avslutande 2-0-målet från snäv vinkel i finalen mot Sovjet. van Basten blev även skyttekung i turneringen.

van Bastens meriter i urval:

Europamästare med Nederländerna: 1988

Europacupen med Milan: 1989 och 1990

Cupvinnarcupen med Ajax: 1987

Serie A-mästare med Milan: 1988, 1992, 1993

Nederländsk mästare med Ajax: 1982, 1983, 1985

Ballon d'Or: 1988, 1989, 1992

Fifa World Player: 1992

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.