Det var under firandet av Spaniens VM-guld sommaren 2023 som Luis Rubiales, då ordförande i det spanska fotbollsförbundet, kysste stjärnspelaren Jennifer Hermoso. Rubiales har hävdat att kyssen var ömsesidig, medan Hermoso säger att det inte fanns något samtycke. Efter händelsen ska Rubiales också ha utövat påtryckningar mot Hermoso och hennes familj, för att hon skulle ändra sin version.
Händelsen ledde till att ny metoo-våg drog fram i Spanien under sensommaren, bland annat under hashtaggen #SeAcabó – "det är över nu". Och det demonstrerades utanför spanska fotbollsförbundets kansli.
Luis Rubiales försökte ändå klamra sig kvar vid ordförandejobbet, men avgick till slut i början av september 2023. Senare under hösten stängdes Rubiales av från all fotbollsrelaterad verksamhet i tre år av internationella fotbollsförbundet Fifa.
Åklagarna vill att Luis Rubiales döms till fängelse i totalt två och ett halvt år – ett år för sexuellt övergrepp och ett och ett halvt år för olaga tvång.
Tidigare förbundskaptenen Jorge Vilda, förre sportdirektören Albert Luque och ex-marknadschefen Ruben Rivera är också åtalade för att ha försökt påverka Hermoso.
13 rättegångsdagar
Rättegången inleds under måndagen och väntas pågå i 13 rättegångsdagar. Den nationella domstolen, Audiencia Nacional, har flyttat förhandlingarna till San Fernando de Henares utanför Madrid på grund av det stora mediala intresset. Jennifer Hermoso är den första som förhörs. Den nu 34-åriga spelaren reser till Madrid för att förhöras på plats och missar därför två matcher med sin nuvarande klubb, mexikanska Tigres.
Senare i veckan väntas även förhör med såväl landslagsspelarna Irene Paredes och Alexia Putellas som nuvarande förbundskaptenen Montse Tomé. Först nästa onsdag inleds förhören med Rubiales och övriga tilltalade. Totalt väntas 27 personer förhöras under rättegången.
Efter den sista rättegångsdagen, den 19 februari, kan de dröja upp till några veckor innan domaren José Manuel Clemente förkunnar rättens domslut. Både Hermoso och de åtalade har sedan möjlighet att överklaga domen till en högre instans i Audiencia Nacional och därefter också till Tribunal Supremo, Spaniens högsta domstol. I somras slog Tribunal Supremo, gällande ett annat fall från 2020, fast att en kyss utan samtycke bör ses som ett sexuellt övergrepp.