Se ett utdrag ur dokumentären i spelaren ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett utdrag ur dokumentären i spelaren ovan. Foto: DR

Malmö FF betalade en tysk affärsman 4,4 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2021 inledde Malmö FF ett samarbete med danska Jammerbugt.

Detta var i samband med att Klaus Dieter Müller köpte klubben – och i en ny dokumentär avslöjar DR att Malmö betalade 4,4 miljoner kronor till den tyska affärsmannen.

– Jag kan säga att vi har betalat för hans tjänster, säger sportchef Daniel Andersson till DR.

Klaus Dieter Müller har arbetat som agent och med scouting inom fotbollen. I sin roll som scout har han under flera år, via sina kontakter i afrikanska akademier, tipsat Malmö FF om spelare och även tagit spelare till Malmö för provspel. Detta ledde bland annat till att MFF köpte en spelare från Mali.

2021 köpte tysken den danska fotbollsklubben Jammerbugt för 2,5 miljoner kronor och Malmö inledde då ett samarbete med den danska klubben.

– Klaus frågade om vi ville ha ett samarbete med honom. Han hade idén att ta in spelare som vi kunde scouta i hans lag, så för oss lät det som en bra idé, säger sportchef Daniel Andersson till DR.

Det följdes av att MFF lånade ut flera spelare till Jammerbugt.

”Kommenterar inte det”

I dokumentären Dansk fotboll till salu avslöjar danska DR att Malmö betalade 4,4 miljoner kronor till ett schweiziskt bankkonto, som tillhörde Müller, i samband med att han köpte klubben.

– Jag kan säga att vi har betalt Klaus för hans tjänster, men jag kommer inte kommentera några summor. Det är ni som försöker hitta något som inte är något, säger Andersson i dokumentären.

Vid tidpunkten uppgick Müllers skulder i Tyskland till drygt 100 miljoner kronor. Två månader senare gick han i konkurs.

Var Malmö FF på något sätt inblandad i köpet av Jammerbugt?

– Nej, nej, inte över huvud taget.

Vad visste ni om Müllers ekonomi då?

Inte mycket. Vi visste inte om hans ekonomiska problem. Vi visste att han hade varit president i tyska klubbar tidigare, säger Andersson.

Senare gick även Jammerbugt i konkurs. Andersson kommenterar det som följer:

– För oss var samarbetet kort och våra spelare utvecklades. Det är tråkigt vad som hände men det är inte vårt ansvar, det är Klaus ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.