Bosse Larsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från när Bosse Larsson slog den straffspark som gav 2-0 i den avgörande VM-kvalmatchen mot Österrike i ett snöigt Gelsenkirchen i november 1973. Foto: Bildbyrån / BILDBYRÅN

Malmö FF har sorg – legendaren Bosse Larsson har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF har sorg efter att den förre storspelaren Bosse Larsson har gått bort.

”Vila i frid, Bosse”, skriver MFF om ikonen på sin hemsida.

”Malmö FF är i sorg efter beskedet om att Bosse Larsson gått bort. Våra tankar är med hans närstående. En minnesplats har upprättas vid Stadion, där det finns möjlighet att lämna blommor och framföra sina kondoleanser” skriver klubben.

Bosse Larsson, som blev 79 år, spelade för klubben redan från ungdomen 1957 fram till 1979 med ett uppehåll för proffsspel i Stuttgart 1966-69.

Larsson debuterade i MFF:s A-lag i en vänskapsmatch mot den brasilianska klubben Flamengo den 8 maj 1962 på Malmö stadion. Han gjorde mål efter tjugo sekunder.

”För många var Bosse Larsson den största MFF-spelaren genom tiderna”, skriver Malmö.

– Malmö FF betyder fortfarande mycket för mig. Nu är det viktigt att vi alla som älskar Malmö hjälps åt. Staden mår bra av Malmö FF, sade Larsson till MFF under pandemin 2020.

”Tog alltid ut Bosse Larsson först”

Han gjorde 70 A-landskamper för Sverige. Det har berättats att förbundskaptenen Georg ”Åby” Ericson alltid tog ut Bosse Larsson först. Sedan funderade han över andra spelare.

Bosse Larsson blev bland annat känd för att ha slagit den straffspark som gav 2-0 i den avgörande VM-kvalmatchen mot Österrike i ett snöigt Gelsenkirchen i november 1973, en seger med 2-1 som tog Sverige till VM i Västtyskland 1974 där man blev femma.

Förste att få Guldbollen två gånger

Bosse Larsson höll sig undan offentligheten men gjorde ett undantag 2009 när han tillsammans med dåvarande lagkaptenen Daniel Andersson gjorde en ceremoniell avspark vid invigningen av nya stadion.

Han spelade 307 matcher med Malmös A-lag och gjorde 119 mål och blev den förste spelaren att tilldelas Guldbollen två gånger, 1965 och 1973. Han spelade tre VM-turneringar: 1970, 1974 och 1978. Han vann sex SM-guld med Malmö: 1965, 1970, 1971, 1974, 1975 och 1977.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.