Se Merih Demirals två mål i Turkiets seger mot Österrike. Foto: TT

Mittbacken Merih Demiral frälste Turkiet med dubbla mål – Österrike utslaget

Solid defensiv tar en långt i mästerskap. Om den dessutom gör mål, ännu längre. Mittbacken Merih Demiral är turkisk matchhjälte efter dubbla hörnmål när Österrike besegrades.

– Stolt över att vara turk, säger Demiral.

Det blev en hörnfest i Leipzig. Samtliga tre mål gjordes på hörna när Turkiet besegrade Österrike, och det var en oväntad matchhjälte.

– Jag skulle först och främst vilja säga hur stolt jag är över att vara turk, jag är väldigt glad och stolt, hela laget spelade grymt, säger tvåmålsskytten Merih Demiral enligt Reuters.

Fotbolls-EM

Domaren blåste i pipan och inte ens minuten hade gått innan Turkiet fick sin första hörna. Supertalangen Arda Güler skickade in en boll och efter flipperspel smällde mittbacken Merih Demiral upp bollen i nättaket, chockstart och 1-0 framför en högljudd och stor turkisk publik.

Det sprakade i inledningen och Österrike hade innan fem minuter gått kunnat kvittera två gånger om.

Matchbilden präglades sen av ett lägre stående turkiskt försvar mot ett vilt frustande Österrike med Cristoph Baumgartner i spetsen, men nollan förblev intakt.

Hör österrikarna efter uttåget: ”En av de mest sorgliga dagarna i mitt liv” Foto: Andreea Alexandru

Andra halvlek började som den första slutade. Hårt tryck från Österrike och flera målchanser av yppersta klass. Men bollinnehav och fint spel gör inga mål, det är sen gammalt. I stället fick Turkiet en hörna, fram klev Arda Güler, Merih Demiral, 2-0. Oförtjänt? Enligt somliga, 2-0 på tavlan enligt andra.

Inbytte Michael Gregoritsch reducerade till 1-2 via hörna i den 66:e minuten och sen började en blodtörstig jakt efter kvittering.

Österrike pressade ner Turkiet något enormt men den solida defensiven stod sig stark och höll ut till turkiskt avancemang. Matchhjälten var Demiral med sina två mål men man kan även tacka målvakten Mert Gunok, som stod för en makalös räddning i slutminuten.

– Vi är så glada och det är svårt att finna orden just nu, tack till alla som stöttat oss, tack till våra supportrar, säger Gunok.