Isak Jansson omfamnas efter sitt första allsvenska mål. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nannskog: Från tråkigaste laget till mitt favoritlag

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar FF är allsvenskans gladaste överraskning. Från ett bottenlag på fallrepet till ett spelande topplag.

– Det är en total scenförändring som de gjort med Henrik Rydström, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

– De har gått från att var det tråkigaste laget att titta på till att vara ett av mina favoritlag, eller roligaste lagen att titta på, konstaterar Nannskog.

Kalmar FF kvalade för att hålla sig kvar i allsvenskan så sent som i december. Då var det inte många förutom äkta kalmariter som jublade. Kalmar spelade ingen gladfotboll 2020 och tipsen inför årets allsvenska var att laget skulle kämpa i botten. 

Nu står laget med endast en förlust, på en fjärde plats efter åtta omgångar. En förvandling regisserad av klubbikonen Henrik Rydström och en förvandling som även omvänt SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog:

– De har gått från att vara ett lag som slår väldigt mycket långt och satsat på fasta situationer till att bli ett oerhört spelande och tydligt lag där man ofta hittar in i det berömda mellanrummet för att sedan kombinera sig fram till målchanser.

”Roligare att rita nu”

– Hatten av för hur Rydström har ingjutit ett mod i de här spelarna att våga lira bollen längs backen även i pressade situationer.

Nannskog är imponerad över hur Rydström kunnat förändra spelet på så kort tid.

– Det känns verkligen som alla spelare tror på den här idén och älskar att spela på det här sättet.

Kalmars nya spelsätt har även gjort jobbet enklare för SVT:s expert.

– När jag skulle hitta sekvenser att plocka ut från Kalmars matcher till Fotbollsstudion och Sportnytt var det svårt. Det blev något långt inkast eller så. Nu är det så tydligt, lätt och roligt att hitta bra sekvenser att plocka ut och rita på, säger Nannskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.