Ada Hegerberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ada Hegerberg om betydelsen av att vinna priset. Foto: NRK

Norska stjärnorna riktar kritik mot Ballon d'Or-galan

Uppdaterad
Publicerad

Galan där priset för världens bästa fotbollsspelare delas ut hålls mitt under damernas landslagssamling.

Det väcker reaktioner.

– Det är verkligen synd att de satt galan det datumet, säger den norska stjärnan Ada Hegerberg, nominerad till priset, till NRK.

2018 blev Ada Hegerberg första kvinna att prisas med Ballon d'Or – se henne berätta om betydelsen av priset i spelaren ovan.

I slutet av oktober ställs det norska damlandslaget mot Albanien i två playoffmatcher till EM. Mitt under samlingen, mellan mötena, hålls en gala i Paris där priset för världens bästa spelare på herr- respektive damsidan, Ballon d'Or, delas ut.

Ada Hegerberg, till vardags i Lyon, riktar kritik mot att priset delas ut dagen innan Norges landslagsmatch mot Albanien.

– I den fas jag är nu har jag inte råd att gå på galan. Vi har ett väldigt viktigt kval och det är verkligen synd att de satt galan det datumet. Det är något de måste göra något åt om de vill ha med de bästa kvinnliga spelarna som finns, säger hon till NRK.

Flygs med privatplan

Chelsea-stjärnan Guro Reiten, landslagskollega, stämmer in.

– Tajmingen är riktigt dålig, säger hon.

I det norska landslaget finns också Barcelonas Caroline Graham Hansen, en av favoriterna att vinna priset. Enligt uppgifter till NRK har klubben och det norska fotbollsförbundet (NFF) tillsammans gått ihop för att flyga över stjärnan till prisutdelningen med privatplan.

NRK har kontaktat France Football, som tillsammans med Uefa arrangerar galan, utan att få något svar. Men i ett uttalande till The Guardian svarar man att man ville vänta tills säsongen och OS var avslutat, samt att man ville undvika en krock med nationella ligor i Europa.

– På grund av de kriterierna var 28 oktober det enda datum som var aktuellt innan mitten av december, vilket vi menar hade blivit för sent, skriver arrangören.

Norges första möte med Albanien spelas 25 oktober och returen äger rum 29 oktober. Galan hålls dagen före den andra matchen, 28 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.