För tre år sedan publicerades en skotsk studie som slog larm om en ökad risk för demens bland fotbollsspelare. Man pekade ut nickar som en riskfaktor och det engelska fotbollsförbundet begränsade antalet nickar som en spelare bör göra på träningar.
Nu presenterar Peter Ueda, biträdande lektor vid Karolinska Institutet, en studie som visar att allsvenska spelare fram till mitten av 1900-talet hade en högre risk för demens än män från den övriga befolkningen.
– Den förhöjda risken för demens sågs bara hos utespelare, inte hos målvakter, vilket stödjer hypotesen att nickar och huvudkollisioner på plan skulle kunna öka risken för demens. Men det är också möjligt att sambandet beror på andra faktorer som utmärker fotbollsspelare, säger Ueda.
”Utgör en extrem”
Han understryker att man inte kan dra några slutsatser gällande risken hos dagens elitspelare – eftersom de behöver följas i ytterligare flera årtionden.
– Vi ska komma ihåg att allsvenska fotbollsspelare utgör en extrem vad gäller exponering av fotboll. Vi ska också komma ihåg att det här är en observationsstudie. Det var andra faktorer än fotboll som ökar risken för demens, säger Ueda.
Han fortsätter:
– Sedan lever fotbollsspelare lite längre i snitt jämfört med övriga befolkningen. Så det finns andra hälsoutfall som är bättre vad gäller undersökningsgruppen med fotbollsspelare.
Totalt inkluderades 6 000 fotbollsspelare som var aktiva i allsvenskan mellan 1924 och 2019 i undersökningen. Deras hälsoregisterdata jämfördes sedan med en kontrollgrupp på över 56 000 män med samma ålder och bostadsort.
MER FOTBOLL: Se Jesper Karlssons nya drömmål – mot Lazio: