Hammarbys försäljning av Odilon Kossounou var unik på flera sätt. Efter bara några månader i klubben såldes han till belgiska storklubben Club Brügge för cirka 40 miljoner.
– Spontant är det en fantastisk historia, och vilket lyckoskott dokumentärfilmaren varit med om. Han har följt Odilon i tre år och man visste inte alls vart det skulle ta vägen. Det är en fantastisk resa för en väldigt fin kille och bra fotbollsspelare, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson.
I SVT-dokumentären får tittarna en unik inblick i Hammarbys verksamhet då man får följa med bakom kulisserna. Samtidigt visas också bilden hur cynisk fotbollsbranschen kan vara.
– Filmen visar att Odilon är en fantastisk person och en oerhört ambitiös och en målinriktad kille. Sedan visar det en fin bild på hans familj och hur livet är där nere. Sedan när man sitter där och inte varit med och påverkat slutprodukten så är det en hel del saker jag reagerar på. När man ser sig själv och bilden av fotbollsbranschen utifrån, säger Jesper Jansson och fortsätter:
– Och när man ser agenter och oss där nere blir det mycket affärer. Det blir en vinkel på att det just är i Afrika, men det är en fotbollsspelare som vi tog hit för att göra laget bättre. Hammarby blir ju en del av hans familj och det hade jag velat se mer av.
Speglar dokumentären hur det går till i den här världen?
– Det kan jag nog tycka, ja. Sedan blir det mycket affärer, men det är också en fantastisk resa. Odilon ingår i ett lag och jag tycker han är lite ensam i filmen och det tror jag inte han kände sig i Hammarby. Vi är väldigt måna om och bra på att spelare ska känna sig hemma.
Jansson reagerade
I början av dokumentären säger Odilons agent Patrick Mörk att Hammarby värvade spelaren innan han fyllt 18 år. Enligt Fifas regelverk får inte en europeisk klubb värva spelare under 18 år från andra kontinenter.
Jesper Jansson, som själv sett dokumentären, reagerade också på Mörks uttalande. Men han menar att inget spelarkontrakt skrevs innan Odilon fyllde 18 år, utan en avsiktsförklaring.
– Vi skriver kontrakt med akademierna som är ett intensionsavtal (avsiktsförklaring). I det här fallet med Asec (Odilons akademi) och senare i dokumentären ser man att han (Odilon) skriver ett spelarkontrakt då han fyllt 18 år.
SVT Sport har varit i kontakt med en jurist på Svenska fotbollsförbundet. som meddelar att en klubb i huvudsak inte får registrera en spelare från ett annat land som är under 18 år. Undantag kan dock göras, bland annat om spelaren befunnit sig i Sverige för att spela fotboll innan han eller hon fyllt 18 år.
Att skriva kontrakt med akademierna, är det ett sätt att komma runt regelverket?
– Det fungerar likadant här i Sverige då klubbarna har kontrakt med sina yngre spelare. Sedan har vi byggt vårt projekt med relationer där vi jobbar tätt med akademierna, och sedan framförallt med spelarna. Mikael Hjelmberg (chefsscout, Hammarby) är där nere och håller en tät kontakt med spelare och deras familjer då vi bjuder hit dem. När de väl fyller 18 år kan vi skriva ett bindande avtal.
”Vi har en plan”
Jesper Jansson tror inte det är en tillfällighet att Odilon valde att skriva på för Hammarby
– Det är nog vad jag är inne på att vi har en plan. Den här planen gick extremt fort och det var ingen som kunde förvänta sig det. Vi är ett rätt steg i deras karriär och det har vi visat flera gånger.
Hur viktiga är spelarförsäljningar för Hammarby, det kan nästan framställas som att spelarna är handelsvaror?
– Det reagerar jag också på i dokumentären, men det är inte mer en handelsvara än våra svenska spelare, definitivt inte. I det här fallet är Odilon en extrem talang och det gick extremt fort i hans utveckling.
Vad tar ni för ansvar i Hammarby?
– Det är lite av vår grej i Hammarby då vi tar ett stort socialt ansvar. Vi åker ned och besöker familjer och bjöd upp Odilon flera gånger. Vi har en tät dialog med akademier, familjer och spelaren. Det är så vi bygger vår grej egentligen.