Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanna Marklund om petningen av Olivia Schough: ”Märkligt”. Foto: Bildbyrån/SVT

Olivia Schough petas av Peter Gerhardsson inför viktiga EM-kvalmatcherna: ”Märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Rosengård är i superform. Olivia Schough likaså. Men när förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade truppen inför viktiga EM-kvalmatcherna mot Frankrike och England utelämnades hon.

– Märkligt, säger SVT Sports expert Hanna Marklund.

Rosengård är totalt överlägsna i damallsvenskan. En starkt bidragande faktor är 33-årige Olivia Schough som på elva matcher stått för sex mål och åtta assist. Men när den svenska truppen till superviktiga EM-kvalmatcherna mot Frankrike och England presenterades av förbundskapten Peter Gerhardsson lös Schough med sin frånvaro.

– Det är lite märkligt att hon inte är med. Hon är i god form, i ett lag som fungerar, och hon har ett självförtroende. Det är det man vill ha hos spelare i de avgörande matcherna, säger SVT Sports expert Hanna Marklund.

Damlandslaget i fotboll

Med sina 110 landskamper har hon tidigare varit en given pusselbit. Under fjolårets VM fick hon knapp speltid och när Gerhardsson presenterade Nations League-truppen i september petades hon – något som hon i en tidigare intervju med SVT sa tog hårt på henne. Schough var tillbaka i landslaget i februari men petas alltså nu igen.

– Hon tillför annat också annat. Hon har så bra inspelsfötter och kan själv bryta in och ta avslut. Sen konkurrerar hon på Rolfö-sidan så hon har haft det tufft på det sättet och har sällan fått visa sig, men jag tycker hon skulle varit med i den här truppen, säger Marklund.

Sverige möter gruppettan Frankrike borta den 12 juli sen England hemma 16 juli.

SVT Sport söker både Olivia Schough och Peter Gerhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet