Brasiliens fotbollsförbund inför lika lön för alla landslagsspelare, något som Norge, Australien och Nya Zeeland gjort tidigare.
– Det är fantastiskt, för mig är det här ett givet steg som man ska ta. Jag hoppas och tror att de också kommer få samma förutsättningar när det gäller det sportsliga förutsättningar som till exempel antalet samlingar och antalet personer som hjälper till med det fysiska, säger SVT Sports expert Frida Östberg.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, friade förra veckan Svenska Fotbollförbundet för lönediskriminering i samband med fotbolls-VM 2018 och 2019, ett beslut som förbundet välkomnade.
– Det borde vara att man väljer här; hur vill vi göra i Sverige, hur vill vi vara? Här tycker jag att vi har flera steg kvar att gå, jag tror att de behöver tänka om. Just nu är det andra nationer som ligger steg före Sverige, säger Frida Östberg.
Pengar ska inte vara drivkraften
Även SVT Sports expert Daniel Nannskog tycker det är ett bra beslut från Brasiliens fotbollsförbund. Han menar att pengar inte ska vara en drivkraft för att representera sitt land.
– Jag tycker inte man ska ha tanken att tjäna pengar om man representerar svenska landslaget. Jag kommer ihåg själv när jag var med i landslaget, det var en ära. Det sista jag tänkte på var att jag skulle få ersättning, säger han och fortsätter:
– Om Sverige får in pengar för att de gått långt i ett mästerskap så ser jag hellre att de pengarna faller ner i ungdomsverksamheten, att förbundet investerar i fler planer, bättre träningsmöjligheter och bättre utbildningar till exempel. Men givetvis en liten summa, lika stor för damer och herrar, som kan agera morot, men återigen prion när man spelar i landslaget ska inte vara pengar, säger han.
ARKIV: Nilla Fischers starka tal till unga kvinnor (21 januari 2020)