Det är ett ansträngt läge för Östersunds FK. Foto: Per Danielsson, TT

Östersund avslöjar: Dit gick Europa League-pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Östersund fick in 70 miljoner kronor på Europa League-succén för två år sedan.

Nu är klubben på ruinens brant.

Men vart tog Europa League-pengarna vägen, har många frågat sig.

Nu ger klubben svar.

För två säsonger sedan gick Östersund, smått sensationellt, hela vägen till 16-delsfinal i Europa League – och skakade där det engelska storlaget Arsenal.

Men därefter har det gått betydligt tyngre för klubben, såväl på som utanför planen.

Redovisning på sponsorträff

Den senaste tiden har många av rubrikerna handlat om klubbens svaga ekonomi, där det har gått så pass illa att föreningen faktiskt riskerat konkurs.

Hur kunde det gå så illa? Vart tog alla Europa League-pengarna vägen? De frågorna har nog många ställt sig.

Det har nu klubben delvis svarat på. På en sponsorträff i går redovisade föreningen var de 70 miljoner som klubben tjänade på Europa League, och de 67 miljoner kronor som de fick in på spelarförsäljningar under framgångsåren.

Spelarförsäljningar kostade 18 miljoner

Den största delen gick till bonusar till spelare och ledare: 18,3 miljoner kronor. Nästan lika mycket, 18 miljoner, gick till kostnaderna för ovan nämnda spelarförsäljningar.

– Det är dels agentkostnader, som vi inte hade så mycket, utan det är framförallt ersättningar till moderklubbar och tidigare klubbar som spelare varit i. Det vill säga att det har funnits avtal som vi måste betala, vilket inte är så konstigt egentligen, säger Östersunds pressansvarige Niclas Lidström till Fotbollskanalen.

24 miljoner tidigare i år

Totalt hade de under Europa League-åren kostnader på cirka 78 miljoner kronor.

Dessutom hade klubben ett operativt underskott på 24 miljoner kronor för 2017/18, vilket innebär att de hade runt 24 miljoner kvar när de gick in i 2019. Men även i år har klubben gått back.

– Det är väldigt detaljerat var pengarna har gått till. Vi vill lämna ut det här för att vi tycker det är viktigt att vara transparenta och vi försöker vara det hela tiden. Nu får ni de här siffrorna och vi tycker att det är ekvationen är inte svårare än så här, säger Lidström till Fotbollskanalen.

Ansträngt läge fortfarande

Just nu tycks den ekonomiska krisen inte vara riktigt lika akut som för ett par veckor sedan. Men läget är fortsatt ansträngt. De har den senaste månaden fått in knappt 8 miljoner kronor, men behöver få in ytterliage drygt 9 miljoner. Den här veckan kommer de att betala in en skatteskuld på 1,4 miljoner kronor som måste betalas senast den 2 november, men klubben har en ny skatteskuld på drygt 3 miljoner kronor som måste vara betald om några veckor.

– Vi klarade av den förra och vi kommer klara av det här också men det krävs mycket arbete, det är det ingen tvekan om, säger klubbens vd Lennart Ivarsson till Östersundsposten.

Det har ÖFK lagt Europa League-pengarna på

Intäkter från Europa League

70 miljoner kronor från Uefa i prispengar

67 miljoner kronor från spelarförsäljningar

Utgifter:

13,5 miljoner kronor runt Europamatcherna för resor, hotell, matchkostnader, och liknande

18,3 miljoner kronor i bonusar till spelare och ledare. Här inkluderas även skatter och sociala avgifter

18 miljoner kronor i kostnader runt spelarförsäljningar för ersättningar till tidigare klubbar och agent-ersättningar

16,8 miljoner kronor för nyförvärv och tränarförvärv under vinterfönstret 2019

4,2 miljoner kronor i inventariekostnader, inklusive en LED-skärm på Jämtkraft Arena

18 miljoner kronor återbetalat lån till Daniel Kindberg

Klubben hade dessutom ett operativt underskott på 24 miljoner kronor för 2017/18, något som täcktes med prispengarna från Europa League. ÖFK har även gått back i år.

Dessutom tillkommer så klart löpande kostnader såsom lön, hyresavgifter, försäkringar o.dyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.