Pawel Cibicki, 30, gjorde 2019 comeback i allsvenskan med Elfsborg utlånad från engelska Leeds och hade fått en pangstart med fyra mål på tio matcher. Då ringde en gammal bekant från bettingvärlden – som han tidigare lånat 200 000 kronor av.
Frågan var om han kunde ta ett avsiktligt gult kort.
– Jag bara sa det. Jag vet inte vad som hände i min hjärna – jag tänkte väl bara: ”Vad kan egentligen hända? Vem ska se ett gult kort?”. Så jag sa till honom: ”Jag kör, jag gör det”, säger han till Sportbladet.
Bussen rullade för en bortamatch mot Kalmar. Dags för match och en försvarare sprang mot eget mål, en knuff från Cibicki senare och det gula kortet var framme. Han hade gjort det.
”För mig var det inte ens en så stor sak”
– Det sjuka är att det inte ens kändes något särskilt. Jag tänkte inte ens på det, det bara kom automatiskt. Men inne i omklädningsrummet sedan så fick jag ett SMS med en sån här champagne-emoji från killen jag hade pratat med. Och då var det som att det slog mig: ”Jag gjorde det faktiskt. Det är sant, det har hänt”.
Spelbolagen misstänkte spelfusk och Svenska Fotbollförbundet tillsatte en utredning. 33 aktuella konton varav 27 nyöppnade hade spelat på det gula kortet.
– För mig var det inte ens en så stor sak. Jag visste ingenting om några planer, att det skulle startas en massa nya konton och satsas mycket pengar. För mig var det här en kille som jag fått låna av. Jag tänkte väl att han skulle lägga 1 000 eller 2 000 på det här gula kortet... Jag såg framför mig att han skulle tjäna kanske 10 000, bli glad och sedan hjälpa mig med fler lån om jag behövde dem.
Det gula kortet resulterade i en avstängning från all internationell fotboll i fyra år, en avstängning som går ut i januari nästa år. Han siktar mot comeback och han föredrar till svensk fotboll.
I intervjun berättar Cibicki att han sedan länge varit allvarligt spelberoende men att han nu slutat.
SPELMISSBRUK – HÄR FINNS STÖD
UPPLEVER DU ATT DU SPELAR FÖR MYCKET? HÄR KAN DU SÖKA HJÄLP ELLER LÄSA MER:
• Stödlinjen – första hjälpen vid spelberoende.
• 1177 om ”Spelberoende – hasardspelsyndrom”.
• Spelberoendegruppen i Piteå och Luleå – för spelberoende och anhöriga.
• Spelpaus – Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.