Sverige är ett av de mest utsatta länderna för matchfixning. Foto: Bildbyrån

Riksidrottsnämnden avslog matchfixningsmisstänkta spelarnas överklaganden – avstängningarna kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Fyra fotbollsspelare är avstängda under disciplinnämndens utredning.

Två av dessa, däribland en ex-allsvensk spelare, överklagade sina domar till Riksidrottsnämnden.

Överklagandena har nu avslagits.

”Det finns skäl för att XX, tills vidare, i avvaktan på att ärendet blivit avgjort, ska vara avstängd”, skriver Rin i sitt beslut.

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd stängde tidigare denna månad av fyra spelare som misstänks för matchfixning. Det handlade bland annat om en ex-allsvensk spelare och två tidigare landslagsspelare i futsal.

Två av spelarna, den ex-allsvenske spelaren som numera är utlandsproffs samt en spelare som spelar på lägre nivå, har överklagat domarna, som gäller i väntan på att disciplinnämnden utrett ärendena och kommit med slutgiltiga beslut.

Matchfixning

”Har mått dåligt av detta”

Den ex-allsvenske spelaren är känslosam i sitt överklagande, och skriver bland annat att han tycker att beslutet är fel, då han inte är dömd och han menar att beslutet är taget på felaktiga grunder.

”Jag har mått dåligt av detta för att detta har tagit sån tid och nu väljer ni att stänga av mig fast jag inte är dömd”, skriver han, och lägger senare till:

”Jag livnär mig på detta och det kommer få stora konsekvenser för mitt mående men framförallt för mitt liv just nu. Jag är oskyldig, i och med detta beslut har ni i förhand redan dömt mig och jag tycker det är fel och det har slagit hårt för min familj”

Avstängd internationellt

Men Riksidrottsnämnden tycker inte att spelarnas motiveringar (även den andra spelaren anser att avstängningen borde hävas för att han är oskyldig och ärendet inte är prövat i domstol) räcker, och har avslagit spelarnas yrkanden.

Den ex-allsvenske spelaren, som förra veckan även blev avstängd internationellt av det internationella fotbollsförbundet (Fifa), står åtalad för att ha tagit ett gult kort med flit i en allsvensk match, och därefter fått ta ett lån på 300 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet