Janne Anderssons landslag tillhör seedningsgrupp 3 – och kan därför lottas in i samtliga grupper i fotbolls-EM nästa sommar. Bortsett från grupp B.
Detta då Danmark, i samma seedningsgrupp som Sverige, redan är placerat i den gruppen som värdnation. Sverige kan därmed komma att ställas mot någon av giganterna Italien, England, Spanien eller Tyskland från seedningsgrupp 1.
Med regerande världsmästaren Frankrike, VM-silvermedaljören Kroatien och återuppvaknade jätten Nederländerna i den andra seedningsgruppen är riskerna för en svettig lottning stora.
En svensk mardrömslottning skulle kunna vara: Italien, Frankrike, Sverige och Finland i grupp A. Dels tufft motstånd i världsmästaren Frankrike, pånyttfödda Italien på hemmaplan i Rom, och uppstickaren Finland som gör sitt första mästerskap. Dels en mödosam resa mellan Rom och Baku i Azerbajdzjan, spelplatser i gruppen.
Eller vad sägs om Spanien, Frankrike och Irland (som spelar playoff i mars) i grupp E? Då Bilbao och Dublin är värdstäder i gruppen skulle denna lottning alltså innebära två renodlade bortamatcher – mot en guldfavorit i Spanien och erkänt hemmastarka Irland – utöver möte med Frankrike.
En svensk drömlottning skulle annars kunna vara: England, Schweiz, Sverige och Norge (som spelar playoff) i grupp D. Visst, England är urstarkt för tillfället – men nog skulle ”Blågult” kunna utmana om en andraplats i gruppen, eller åtminstone nå åttondelsfinal som en av de fyra bästa grupptreorna? Dessutom är avståndet mellan spelplatserna London och Glasgow hanterligt – för såväl landslag som tillresta supportrar.
Inget vanligt mästerskap
Lottningen som sådan, då?
24 lag ska placeras i sex fyrlagsgrupper, vilket ju låter som ett ganska formellt förfarande. Och i vanliga fall när ett stort fotbollsmästerskap lottas finns inte särdeles många olika parametrar att ta i beaktande.
Men EM 2020 är inget vanligt mästerskap, och lottningen som inleds klockan 18.00 i Romexpo i Bukarest ingen inte heller någon vanlig lottning.
Visst, det nyligen avslutade EM-kvalets gruppettor och -tvåor (totalt 20 länder) är med i lottningsproceduren. Dessa är indelade i fyra seedningsgrupper som baseras på resultaten i kvalet. Och varje EM-grupp ska bestå av ett lag från varje seedningsgrupp.
Så långt inga större problem.
Tolv värdstäder
Men för första gången i EM-historien spelas, som bekant, mästerskapet i tolv olika värdstäder i lika många länder. Grupp A i Rom och Baku, grupp B i S:t Petersburg och Köpenhamn, grupp C i Amsterdam och Bukarest, grupp D i London och Glasgow, grupp E i Bilbao och Dublin samt grupp F i München och Budapest.
De värdnationer som har kvalificerat sig till EM är garanterade att få spela gruppspelsmatcherna på hemmaplan – och är därmed redan utplacerade i rätt grupper: Italien i grupp A, Ryssland och Danmark i grupp B, Nederländerna i grupp C, England i grupp D, Spanien i grupp E och Tyskland i grupp F. Samtliga dessa länder får spela alla tre gruppspelsmatcher på hemmaplan – förutom Ryssland. Efter lottning avgjordes det att Danmark får fördelen i grupp B av tre matcher i Parken i Köpenhamn, medan Ryssland får nöja sig med två matcher på Krestovskijstadion i S:t Petersburg.
Grupp B nästan klar
Låter det snårigt? Ledsen, men det blir inte lättare.
För att göra en nu smått komplicerad lottningshistoria än mer knixig tillkommer att det dels återstår fyra platser att fylla i mästerskapet, eftersom playoffspelet avgörs först i mars. Dels har värdnationerna Rumänien, Skottland, Irland och Ungern chansen att nå EM via detta playoff (vars rankning grundades på insatserna i fjolårets Nations League). Om något av dessa länder kvalar in till EM är de garanterade en plats i sin dedikerade grupp och får därefter fördelen av två hemmamatcher i gruppspelet.
Utöver det har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) bestämt att Ukraina inte kan lottas in i Rysslands grupp av politiska skäl.
Utifrån ovan nämnda faktorer är därmed grupp B till tre fjärdedelar redan förutbestämd innan lottningen ens ägt rum. Den består av Belgien, Ryssland och Danmark. Det enda lördagens lottning kommer avgöra beträffande den gruppen är om det blir Wales eller Finland, från den fjärde seedningsgruppen, som tar den fjärde platsen. Samtidigt har Ukraina redan placerats i grupp C ihop med Nederländerna.
ARKIV: Här vinner Sverige sista kvalmatchen (18 november 2019)