• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Poliser under en fotbollsmatch i allsvenskan mellan Hammarby och Djurgården i april 2015. Foto: Bildbyrån

Säkerheten fortsatt dyr historia

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals kronor per år i poliskostnader. Det var verkligheten för flera fotbollsklubbar, till för snart två år sedan då polisen inte längre fick möjligheten att skicka fakturor för sitt säkerhetsarbete. En utvärdering visar dock att klubbarnas kostnader är oförändrade – eller till och med har ökat.

Ett fåtal idrottsklubbar drivs som aktiebolag, exempelvis fotbollsklubbarnas AIK, Hammarby, Djurgården och Örebro. Reglerna för dessa var annorlunda än för andra föreningar när det gällde polisernas notor vid matcher. Fram till sista december 2013.

Kritiken från klubbarna var hård mot att de kunde faktureras för polisens insatser.

– Det här påverkar vår verksamhet mycket. I fjol kostade polisnotan oss sex miljoner kronor, i år är den uppe i tre och halv miljon. Positivt att man kan göra om och göra rätt till slut, sa AIK Fotbolls ordförande Johan Segui till SVT i september 2013 när beslutet om att avskaffa ersättningsskyldigheten tagits.

Den 1 januari 2014 blev det verklighet. Och Statskontoret har nu utvärderat hur ändringen påverkat kostnaderna, både för polisen och för klubbarna.

Kostnaderna har dubblerats

Utvärderingen visar att polisernas kostnader inte har ökat, såsom befarades. En anledning är att de administrativa kostnaderna för fakturering försvunnit samt samhällets kostnader i samband med klubbarnas överklaganden.

Dock är kostnaderna vid fotbollsderbyn i Stockholm fortsatt mycket höga.

Utredningen visar också att det arbete som klubbarna själva bedriver för ordning och säkerhet inte heller har minskat. Statskontoret har tagit fram siffror som visar att Djurgården, AIK och Hammarby i princip fördubblat sina säkerhetskostnader de senaste 5-6 åren – från knappt tre miljoner till närmare sex eller sju miljoner, poliskostnaden borträknad. För AIK och Hammarby är säkerhetsutgiften större 2015 än den var 2013, polisnotor inräknade.

En anledning är att polisens och Fotbollsförbundets krav på klubbarna i samband med matcher har ökat. En annan att klubbarna själva valt att satsa inom området.

Kommer inte att införas igen

Att ordningen runt matcher av många fortsatt upplevs som osäker och stökig, trots att både klubbar och poliser satsar enorma summor, är förstås nedslående för samtliga parter. Dock skriver Statskontoret i rapporten att ”Samverkansklimatet mellan polisen och fotbollsklubbarna har förbättrats efter avskaffandet av ersättningsskyldigheten”. Något som på sikt väntas leda till synliga effekter på ordning och säkerhet.

Att ersättningsskyldigheten inte är på väg tillbaka står klart efter att Inrikesminister Anders Ygeman kommenterat rapporten.

”Rapportens slutsatser gör att vi känner oss trygga med att ordning och säkerhet kan upprätthållas utan att fotbollsklubbar eller festivalarrangörer ska behöva betala för polisarbetet”, säger han i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.