”Det är inte säkert just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Direktiven om att en säkerhetsansvarig hos allsvenska klubbar kan gå upp på läktaren för att stoppa ordningsstörning ses som en fara. Det medger Maria Thulin, processledare på polisens enhet för förvaltningsrätt.

– Det är inte säkert just nu och då får arrangören komma med lösningar på hur vi ska uppnå ett sådant ordningsläge som är acceptabelt.

I går kom nyheten om att polisen har ställt tuffare krav på de allsvenska klubbarna i samband med matcher genom ett antal nya direktiv som finns i ett beslutsprotokoll från den 17 maj.

En av punkterna i direktivet handlar om att arrangören, en fysisk person som oftast är säkerhetsansvarig i klubben, bör anmälas om det förekommer pyroteknik på läktarna. I direktivet skrivs det också att säkerhetspersonalen på arenorna ska kunna gå upp på läktaren för att stoppa ordningstörning.

Spontant känns det som att det kan vara ganska farligt som vakt att gå in på läktaren?

– Ja  det är farligt. Det beror på att ordningsläget på läktarna är så dåligt att vakterna inte har möjligheten att gå in på ett säkert sätt. Vi eftersträvar att ordningsläget ska vara så bra att det inte ska vara några problem för en ordningsvakt att ingripa. Det är det som man kan förvänta sig av en arrangör på en offentlig tillställning. Vi eftersträvar att det inte ska vara något arbetsmiljöproblem eller någon annan fara för ordningsvakterna, säger Maria Thulin, processledare på polisens enhet för förvaltningsrätt, till SVT.

– Däremot så är vi ju inte där nu, då får arrangören komma med lösningar på hur vi ska uppnå ett sådant ordningsläge som är acceptabelt.

”Vi har kommit jättelångt”

Enligt polisen tändes över 1000 pyrotekniska föremål på läktarna förra året. Men AIK:s säkerhetsansvarige Henrik Koch menar att det har skett en utveckling kring säkerheten.

– Lägger du bara in pyroteknik, ja då kan du se att ganska många pjäser brändes av. Men är det måttet på att du har god ordning? Vi hade ett nästan fullsatt derby, knappt 50 000, i höstas utan en tillstymmelse till stora upplopp. Vi har kommit jättelångt på vägen, så låt oss fortsätta på den.

Är det rimligt att klubbens säkerhetsansvarige kan och ska gripa in på läktaren om de ser bengaler?

– Det står i vårt tillstånd att vi ska ingripa om något sker. Sedan får man alltid leva med det här med proportionalitet och vad som händer om man ingriper?

– Ett brott mot ordningslagen jämfört med våldsamt upplopp vad är värt vad med skadade vakter, poliser och besökare? Då får man hela tiden bedöma vad som är rimligt och då tror jag att de poliser som jobbar operativt håller med mig, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.