Som världen ser ut i dag har en betydande andel fotbollsspelare rötter i flera länder. Det innebär att de kan välja landslag – en fråga som länge varit het ute i världen men som först på allvar blivit het i Sverige med Saman Ghoddos.
Vad hade krävts för att du skulle ha valt Sverige?
– Kanske visa på något sätt att de håller koll på mig, för nu kändes det som att det inte fanns någon koll, ingen kommunikation, om jag var nära eller långt ifrån, säger han och fortsätter:
– Det fanns ingen kontakt. Så klart var jag jätteglad över Januariturnén för där fick jag kontakten, men sen efter det hade vi ingen kontakt.
På Januariturnén 2017 fick han hoppa in i två matcher för Sverige men de landskamperna betraktas inte som officiella. Det är snarare en potentiell sluss till det ”riktiga” landslaget för en pool av spelare som inte är där.
Iran hörde av sig: ”Fick en boost av självförtroende”
Östersunds anfallsstjärna följde upp Januariturnén med att fortsätta prestera på hög nivå. Därför hörde Iran av sig när närmare sommaren. Förbundskaptenen Carlos Queiroz, tillika före detta Real Madrid-tränare, ringde personligen till Saman Ghoddos för att visa att Iran menade allvar.
– Där var det kanske motsatsen. Det var ett samtal direkt från tränaren. Och då var det verkligen en boost av självförtroende. Och fast jag fick det samtalet så väntade jag ändå, säger han och fortsätter:
– För då skulle vi möta Galatasaray, det här var alltså långt innan Europa League verkligen började. När det sen slutade så gjorde jag mitt val. Så jag hade ändå betänketid att veta vad jag vill.
Hur övertygade han dig?
– Det var väldigt övertygande tycker jag. Han sa väl bara hur han ser mig i sin formation och på det sättet han vill spela och vad jag kan tillföra. Han övertalade mig inte genom att säga att han verkligen ville att jag skulle komma, utan han bara ville visa hur det kommer se ut i fall jag kommer.
Uttagen i Sverige: ”Hade redan gjort ett val”
Saman Ghoddos bestämde sig – det blev Iran. Men på det första landslagslägret blev det ingen speltid, främst på grund av att han inte hann bli spelklar. Därför kunde han fortfarande spela för Sverige. Inför de sista VM-kvalmatcherna blev han uttagen i Janne Anderssons trupp.
– Han funderar och kan ansluta till den här truppen. Vi har lämnat en plats öppen. Han ska lämna besked på fredag senast, sade Janne Andersson och förklarade sedan sin roll i det hela:
– Processen var väldigt enkelt. Mitt uppdrag som förbundskapten är att ta ut de spelare som är bäst vid varje samling. Och innan har inte Saman varit bland dem.
Ghoddos tvingades utåt sett välja igen, vilket bara satte mer press på honom, menar han. För valet hade han redan gjort.
– Då hade det känts dumt att göra ett byte med tanke på att det hade varit alldeles för mycket stolthet för mig att byta när jag redan gjort ett val, säger han och fortsätter:
– När jag inte spelade så fanns möjligheten att jag kunde byta. Då ville Sverige ha mig.
Reaktionerna: ”Flytta från landet, stick härifrån”
Intervjun övergår till att handla om att ha rötter i ett land och vara född och uppvuxen i ett annat. Att man krävs på sin lojalitet, att man förväntas ta ställning för och emot saker som inte står emot varandra. Man kan välja ett landslag och älska landet man valde bort. I Saman Ghoddos fall gjordes inte ens ett val men ändå är det en skuldfråga byggd på att han gjort ett val.
– Det var inte så att jag kunde välja Iran eller Sverige från första början. Utan det fanns bara Iran som alternativ och när jag valde Iran kom Sverige in i bilden. Det var inte riktigt rättvist för min del. Det var mycket press som sattes på mig från media och allt annat. Folket vet inte min historia. Därför får jag massa brev, mejl och sms om att jag är landsförrädare.
Vad skriver de?
– Flytta från landet, bara stick härifrån. Jag har inte fått något riktigt hot men att jag bara borde flytta. Jag borde visa min lojalitet mot Sverige eftersom jag är född här och uppvuxen här. Massor med sånt.
Du kommer definitivt inte vara den sista som hamnar i den här situationen. Vad har du för råd till andra personer till andra som kommer i samma sits?
– Till andra har jag väl inte så mycket råd. Det är väl hur Sverige ska kunna hantera det. Vi brukar snacka mycket om det här i laget. Vad man ska göra så man inte hamnar i en sån här situation, säger han och fortsätter:
– Något jag har kunna tänka på är att fall man gör bra ifrån sig så tycker jag man ska få uppmärksamhet. Bli kallad till något läger, bara få känna på hur det är att vara i landslaget. Det är inte så att jag hatar Sverige – jag älskar Sverige – men jag fick inte den här uppmärksamheten som jag kanske behövde från Sveriges håll, vilket gjorde det enklare för mig att välja Iran.