Den saudiska kronprinsen Mohammed Bin Salman vill ta VM till Saudirarabien. Foto: Bildbyrån

Saudiarabien vill söka fotbolls-VM – kritiseras av Amnesty

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien, Egypten och Grekland för samtal om att få samarrangera herrarnas fotbolls-VM 2030. Det kritiseras av människorättsorginastionen Amnesty.

”I nuläget är det praktiskt taget omöjligt att se hur Fifa kan anpassa Saudiarabiens mänskliga rättigheter till sina egna principer”, skriver man i ett uttalande till bland annat The Athletic.

De gemensamma planerna att ansöka om VM 2030 bekräftas från både egyptiskt och grekiskt håll.

– De tre nationerna arbetar för fullt och tittar på att ansöka om VM 2030, säger en talesman till den egyptiske idrottsministern till tv-stationen DMC.

En källa på det grekiska fotbollsförbundet bekräftar också uppgifterna till nyhetsbyrån AFP.

De tre nationerna tittar på att arrangera VM vintertid, precis som årets VM i Qatar, uppger The Times.

Ett VM med Saudiarabien som en av arrangörerna skulle bli kontroversiellt då nationen redan anklagas för att försöka tvätta bort sitt dåliga rykte gällande bland annat mänskliga rättigheter genom ”sportswashing”. Den nya och hårt kritiserade LIV-touren i golf är ett av exemplen, liksom Premier League-klubben Newcastle som ägs av den saudiarabiska staten.

”Efter köpet av Newcastle, arrangemanget av (boxaren) Anthony Joshuas fajter och den högst kontroversiella LIV-touren så känns det nästan oundvikligt att Saudiarabien också ansöker om att arrangera VM 2030 som kronan på verket för deras sportswashing”, skriver Amnesty.

Sedan tidigare finns två ansökningar om att samarrangera VM 2030. I augusti lämnade trion Chile, Paraguay och Uruguay in sin ansökan och i fjol Spanien och Portugal.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa ska under 2024 ta beslut om var VM 2030 ska spelas.

”Om Saudiarabien blir en officiell kandidat till VM 2030 bör Fifa undvika misstagen man gjorde med Qatar 2022 och Ryssland 2018”, skriver Amnesty.

VM 2026 arrangeras av USA, Kanada och Mexiko.

KLIPP: VM-hotell i Qatar säger nej till homosexuella (12 maj 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.