• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Lindvall om Polisens rapport Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Sef-basens svar om Polisens rapport: ”Har förslag på åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har släppt en rapport som visar på att fotbollsvåldet i Sverige ökade under 2023.

Nu svarar Sefs generalsekreterare, Johan Lindvall.

– Det är inte någon större nyhet, det här har vi själva analyserat oss fram till, säger han till SVT Sport.

Totalt 24 matcher under säsongen 2023 uppvisade ett allvarligt ordningsläge där arrangören förlorat kontrollen över tillställningen. I dessa fall har polisen behövt sätta in åtgärder för att återställa ordningen, skriver polismyndigheten i ett pressmeddelande.

Svensk Elitfotboll (Sef), som representerar allsvenskans och superettans klubbar, är medveten om problematiken förra säsongen och jobbar aktivt med det.

– Säsongen 2023 inte var okej ur ett ordningsstöringsperspektiv. Vi delar nog polisens bild, säger Lindvall till SVT Sport.

”Influenser från Europa”

Hur hamnade fotbollen där?

– Det är en rad saker som påverkar. Influenser från Europa, ett allt mer hårt samhälle, som vi ser en bild av på våra arenor. Fotbollen berör många människor och vi får vår beskärda del av det.

– Vi har haft väldigt många möten med klubbarna, det här är oerhört viktigt att vi gör tillsammans med klubbarna. Det är ett väldigt komplext problem, det finns ingen enkel lösning. Vi har en rad förslag på åtgärder framåt nu.

Delar inte polisens bild

Men Lindvall delar inte polisens bild av just att det var 24 matcher där arrangören förlorat kontrollen över tillställningen.

– Vi ska komma ihåg att det är polisens rapport, vi behöver analysera den internt. I stort delar vi polisens bild, vi delar kanske inte bilden av antalet matcher där man har tappat kontrollen. Vi behöver ha en diskussion med polisen hur de kom fram till 24. Men ett tillfälle är ett för mycket, så låt oss inte fastna i antalen. Det är mycket och det måste vi ta till oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.