En konflikt har blossat upp i Fotbollssverige och en del av konflikten handlar om att polisen på flera arenor infört ett OH-flaggförbud (overhead) och visitering för att komma åt den illegala pyrotekniken på kortsidorna.
I samband med konflikten mellan fotbollsklubbar, deras supportrar och polisen har Svensk elitfotboll, SEF, upplevt att de står utanför dialogen och att polisen sköter sin kommunikation med Riksidrottsförbundet och inte med SEF. När SVT Sport pratade med Björn Eriksson, ordförande i RF, i fredags hade han dock en helt annan bild och sa bland annat:
– Vi i RF för dialog med polisen när det gäller nationell strategi mot terrorattentat till exempel, och utbildning av matchvärdar. Vi har ett gemensamt program för hur visitation på idrottsarenor ska se ut. Men sedan sköter varje enskilt förbund detaljerna.
”Naivt genomfört”
Björn Eriksson ställde sig också frågande till varför RF dragits in i konflikten mellan fotbollsklubbarna, deras supportrar, och polisen. I ett pressmeddelande ger SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson svar på tal.
”RF publicerade en instruktionsfilm för visitering av publik på idrottsevenemang som provocerade hela supporterkollektivet eftersom den innehöll instruktioner som upplevdes helt oacceptabla”, skriver han i ett pressmeddelande.
Han fortsätter:
”Ett vällovligt initiativ av RF men naivt genomfört, särskilt som polisen omgående gjorde filmens strikta tillämpning till ett krav i villkoren mot fotbollen. I förberedelserna för lanseringen var varken supporterorganisationerna eller Svensk Elitfotboll involverade på ett korrekt sätt. Det var det som ledde till att RF blev inblandat i den här debatten.”
Lars-Christer Olsson skriver att filmen inte är huvudproblemet utan att polisen på egen hand bytt strategi för hur fotbollsarrangemang ska hanteras.
Renodla ansvarsområdena
I pressmeddelandet skriver han också att supporterkollektivet, Svensk Elitfotboll och föreningarna inte fått möjlighet att vara med i dialogen för hur arbetssättet för matcharrangemang ska se ut.
”Vi hade tidigare en gemensamt framtagen nationell strategi som visade sig fungera i form av en betydande positiv förändring av förhållandena kring våra fotbollsmatcher. Inom ramen för denna strategi fungerade dialogen, framsteg gjordes och jag har svårt att förstå varför man inte längre följer detta arbetssätt”, skriver Olsson.
Han tror att enda sättet att få till en förändring är att renodla ansvarsområdena inom idrotten så att det inte finns några oklarheter i vem som ska agera i vilka sammanhang.
”Låt oss ta den diskussionen i ett forum där alla berörda är representerade och komma överens om arbetssättet. På så vis kan vi fördela arbetet så att RF inte behöver bli inblandat i frågor där RF saknar kompetens eller mandat”, står det i pressmeddelandet.