Portugals förbundskapten: ”Vi är här för att tävla”

Uppdaterad
Publicerad

Portugisiske förbundskaptenen Francisco Neto vet att det bara är Portugal som står i vägen för svenskt avancemang från gruppen.

Men lagen möts i en match där Portugal har allt att vinna, säger han.

– Om vi kvalificerar oss, betyder det att vi har vunnit mot det högsta rankade laget. Det hade varit ett de största ögonblicken någonsin inom portugisisk damfotboll, säger han till SVT Sport.

Portugals förbundskapten Francisco Neto understryker det svenska favoritskapet inför den tredje gruppspelsmatchen mot Portugal.

– Vi vet att det inte är lätt, vi är ödmjuka inför att vi ska spela mot ett av världens bästa lag, säger han.

– Men vi är har för att tävla. Vi visade det i de första två matcherna och hoppas att kunna visa det imorgon också, fortsätter han.

Portugals damlandslag är ungt i sammanhanget och har tagit stora kliv de senaste åren. Till EM kvalificerades laget genom att få Rysslands plats och för bara åtta år sedan var majoriteten av spelarna amatörer.

”Enormt för oss”

Därför är det en seger i sig att spela på EM-scenen, säger Neto. Och därför har Portugal bara att vinna i matchen mot Sverige, inget att förlora.

– Att spela här är enormt för oss. Människor i Portugal följer oss och är stolta. Det viktigaste för oss är att människor gillar att se oss spela matcher, känner igen våra spelare, att små tjejer i Portugal vill spela fotboll för att de inspireras av vårt lag.

– Jag tror att om dom inte vinner matchen i morgon kommer det vara tuffare för Sverige än för oss. Speciellt för media och supportrarna. Vi vill tävla och försöka för att nå nästa nivå. Men så klart, om våra spelare är organiserade och tävlar så kommer jag vara stolt – oavsett resultat.

”Vi kommer inte växa över natten”

Neto pekar ut fasta situationer som en av Sveriges styrkor, och säger även att man inte valt att fokusera på någon enskild svensk spelare.

– Om vi fokuserar på en spelare förlorar vi matchen. Vi måste fokusera på alla spelare och vara väldigt samlade imorgon, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

Jämfört med det svenska landslaget är det portugisiska laget korta till längden vilket kan bli ett problem i vissa situationer, poängterar han.

– Våra tjejer är korta och kommer inte växa över natten. Vi måste vara fokuserade och koncentrerade och bättre i vissa situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.