Det spanska landslaget vägrar spela innan fotbollsordföranden Luis Rubiales avgår eller sparkas. Foto: Bildbyrån

Spanska landslaget bojkottar spel – kräver avgång

Uppdaterad
Publicerad

Spelarna i det spanska damlandslaget, som nyligen tog VM-guld i fotboll, meddelar gemensamt att de inte kommer spela i landslaget förrän fotbollsordföranden Luis Rubiales avgår eller sparkas.

Storstjärnan Jennifer Hermoso, som Rubiales kysste under guldfirandet i Sydney, kom med ett uttalande under fredagskvällen.

”Jag skulle vilja förtydliga att jag, inte vid något tillfälle, samtyckte till kyssen han gav mig. Jag tolererar inte att mitt ord ska ifrågasättas, än mindre ord som jag inte har sagt”, skriver Hermoso.

Totalt rör det sig om 81 spelare, där alla VM-spelare ingår, som har skrivit på ett uttalande från spelarfacket. Där slår de fast att de inte kommer att spela för landslaget så länge ledningen består.

Kallar det häxjakt

Den spanska bojkotten kommer även påverka Sverige. Lagen ställs mot varandra i Göteborg den 22 september i den första matchen av Nations League-gruppspelet.

Luis Rubiales höll ett långt försvarstal under fredagen där han kallade det hela för en häxjakt.

”Skulle en puss i samförstånd få bort mig? Jag kommer aldrig att ge mig”, sade Rubiales.

KLIPP: Här vägrar Rubiales avgå efter VM-kyssen – till rungande applåder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.