Polisens besked efter slagsmålen: ”Fängelse finns på straffskalan”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby överskuggades av skandalscenerna som bröt ut på läktaren efter matchen – och även i Årsta senare på kvällen.

Polisen jobbar nu med identifiering av deltagarna – som riskerar kännbara påföljder.

– Fängelse finns på straffskalan, säger polisens pressekreterare Ola Österling.

Efter slutsignal i 2–2-matchen mellan AIK och Hammarby på Friends Arena utbröt slagsmål på två olika ställen på arenan.

Senare på kvällen omhändertog polisen 97 personer i Årsta, där en våldsam konfrontation utbrutit.

– Samtliga som omhändertogs i går kväll är filmade och identifierade. De kördes ut till olika platser söder om Årsta med olika bussar för att separera gruppsamlingen och lugna ner situationen, säger polisens pressekreterare Ola Österling till SVT Sport.

Börjat jämföra bilder

Polisen har påbörjat arbetet med att jämföra bilder från Årsta med tv-bilder och polisens egna kameror på Friends Arena.

– Vi är positiva till att många kommer identifieras och kallas på förhör under veckan.

Vilket straff som väntar för hemmalaget och de inblandade supportrarna är ännu oklart. Senare i veckan kommer Nationella operativa avdelningen (Noa), som ansvarar för idrottsrelaterad brottslighet, hjälpa till med tolkningar.

– För de som identifieras och har varit deltagare i våldsamma upplopp finns fängelse på straffskalan. Det kan också bli fråga om arrangörsavstängning eller tillträdesförbud.

Kan hemmaföreningen, AIK, straffas med reducerad publik eller tomma läktare?

– Rent hypotetiskt ja. Men vi får se vad Noa och polisregionerna kommer fram till.

Tror på tillträdesförbud

Svensk Elitfotboll har haft kontakt med AIK och kommer nu göra en grundlig utredning över vad som gick fel och hur man kan förhindra liknande händelser igen. 

– Man ska minnas att av de drygt 45 000 som var på plats var majoritet inte deltagande i det här. Det gäller att ha precision för att komma åt de som var inblandade. Jag ser framför mig att kommer det delas ut en del tillträdesförbud, säger generalsekreterare Mats Enquist. 

Han menar att Svensk Elitfotboll, polisen, klubbarna och även supportrarna är överens om hur man ska gå vidare. 

– Alla som har erfarenhet vet att villkorstrappan inte hade hjälpt någonting, då straffar man de som inte har gjort någonting. Jag är på så sätt väldigt glad att vi alla vill jobba med individuell lagföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.