Foto: Bildbyrån

Största snackisarna från gruppspelet – och så spelas VM-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland går in i slutspelsskedet efter ett spännande och innehållsrikt gruppspel.

Få koll på de största snackisarna inför slutspelet.

Största snackisarna från gruppspelet?

Världstvåan Tyskland åkte ut redan i gruppspelet till mångas stora förvåning. Trots att de vann med hela 6-0 mot Marocko i första omgången hamnade de till slut trea i gruppen bakom just Marocko. Detta efter att ha förlorat mot Colombia och misslyckats med att vinna i sista gruppspelsmatchen mot Sydkorea. Det var första gången Tyskland missade slutspel i ett VM.

Pia Sundhages Brasilien fick se sin resa ta slut redan i gruppspelet. Den stora ikonen Marta gjorde därmed sin sista VM-match.

Jamaica lyckades ta sig till åttondelsfinal med bara ett gjort mål på de tre gruppspelsmatcherna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Donaldsons euforiska intervju efter jätteskrällen. Foto: Hannah McKay/Reuters/Bildbyrån

Marocko gör sitt första VM någonsin på damsidan. Laget knep andraplatsen i gruppen bakom Colombia (framför Tyskland) och blev klart för åttondelsfinal mot Frankrike.

Japan har imponerat stort under gruppspelet och slutade först i sin grupp, före förhandsfavoriten Spanien. Det var också i mötet med spanjorskorna som Japan tystade eventuella tvivlare, när de bjöd på en övertygande 4-0-seger.

Hur har det gått för Sverige hittills i VM?

Sverige tog sig igenom gruppspelet med tre raka segrar. 2–1 mot Sydafrika i premiären, 5–0 mot Italien och 2–0 mot Argentina. Mittbacken Amanda Ilestedt toppade efter gruppspelet den interna skytteligan efter tre nickmål på hörna.

I åttondelsfinalen väntar USA – ett lag Sverige har mött flera gånger förr i mästerskapssammanhang. Senast i OS 2021 då Sverige vann med 3–0.

Andra minnesvärda ögonblick

Italien stod för ett självmål som till slut kostade dem slutspelsbiljetten. Istället gick Sydafrika vidare till åttondelsfinal bakom Sverige i gruppen.

Nederländernas Esmee Brugts visade att hon kunde skjuta – två gånger om. Talangen stod för två nästan identiska drömmål i en 7-0-överkörning mot Vietnam.

Panama slutade sist i sin grupp med 0 poäng. Ändå är det nog många som kommer att minnas deras första VM-mål genom tiderna då det var en riktig fullträff. Marta Cox smällde in en frispark från lång distans. En kandidat till VM:s snyggaste mål?

Vilka är favoriter att vinna VM?

Fjolårets EM-mästare England var på förhand en av de stora favoriterna. Efter två raka 1-0-segrar i inledningen lossnade det rejält mot Kina, där England vann med 6-1. Orosmolnet är skadorna, med Leah Williamsson och Beth Mead på hemmaplan, och Keira Walsh som skadade sig i mötet mot Danmark.

Även regerande världsmästaren USA får ses som guldfavorit. Insatsen i gruppspelet har inte övertygat och det var nära att de inte tog sig vidare, då Portugal var en stolpträff ifrån segern när gruppen skulle avgöras. Men två raka VM-guld talar för att vinnarmentalitet finns i det amerikanska laget.

Spanien fick se sig överkörda Japan i den sista gruppspelsomgången, men får fortsatt räknas in bland favoriterna. Stommen består av spelare från världens bästa klubblag, Barcelona, vilket bör räcka långt. Även Sverige, som har tagit tre raka segrar i gruppen, är ett av landslagen som har chans på den ädlaste medaljen. 

Så spelas slutspelet

Så slutade grupperna

Statistik från fotbolls-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet