”Jag är ett stort fan av svensk damfotboll”, skriker Kamila Ferreira och viftar frenetiskt med en gul landslagströja. På ryggen står det Sundhage med stora bokstäver.
Damfotbollen är politiskt laddad eftersom den utmanar könsroller och synen på kvinnans plats i samhället. Det gäller inte minst i dagens Brasilien.
Vid årsskiftet fick världens femte största land en ny president – den konservativa exmilitären Jair Bolsonaro. Han är en politiker som kallat sig för ”stolt homofob” och gjort sig känd för hatiska kommentarer mot kvinnor, homosexuella och minoriteter.
Läktaren fylls av kvinnor
Den här kvällen på klassiska Pacaembu-stadion är det ett annat Brasilien som visar upp sig. Läktarna fylls av kvinnor och flickor i alla åldrar. Unga tjejer pussas, en regnbågsflagga vajar i vinden och plötsligt stämmer publiken upp i ett entusiastiskt: ”Bort med Bolsonaro, bort med Boslonaro!”
Sundhage har landat i Brasilien just när landet genom sin kontroversiella president står i det mediala rampljuset. Och där polariseringen river upp djupa sår. Med helt skilda visioner för hur framtidens Brasilien ska se ut.
En av de viktigaste krafterna bakom Bolsonaros valseger var Brasiliens mäktiga frikyrkor. De använder nu sitt inflytande för att främja en konservativ syn på familj och könsroller. Och bekämpa allt de ser som hotfullt: ifrågasättande av normer, genuspedagogik och sexualundervisning.
Kan betyda mycket som symbol
Jair Bolsonaro och Pia Sundhage – det är svårt att tänka sig två personer som står längre ifrån varandra i framtoning och världsåksådning. Sundhage är tydlig med sina värderingar men samtidigt ett proffs ut i fingerspetsarna som inte lär lägga sig i brasiliansk inrikespolitik.
Däremot kan Pia komma att betyda mycket som symbol. Bara det faktum att just hon fått uppdraget att lyfta fotbollslandet Brasiliens damlandslag har stor betydelse. Det tycker i alla fall tusentals fotbollsälskande kvinnor i Brasilien. De förväntar sig triumfer på fotbollsplan. Och en revolution utanför den.