Vid 29 års ålder kan Mimmi Löfwenius göra A-landslagsdebut – för Norge. Foto: Lise Åserud

Svenska Mimmi Löfwenius uttagen i norska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Mimmi Löfwenius, född i Alingsås och med flera ungdomslandskamper för Sverige, har som 29-åring blivit uttagen i det norska A-landslaget.

Löfwenius är uttagen till Nations League-matcherna mot Frankrike på fredag och tisdag.

Löfwenius som spelat i Jitex och Kopparbergs/Göteborg (numera BK Häcken) ansökte för ett par år sedan om att bli norsk medborgare eftersom hon spelat i landet sedan 2014.

– Eftersom hon är norsk medborgare och inte har spelat A-matcher för Sverige var det en formalitet att göra henne spelklar, säger den norske landslagschefen Leif Gunnar Smerud till det norska fotbollsförbundet.

Tre stjärnor har lämnat återbud

Han tackar det norska förbundet, svenska SvFF och Fifa för att övergången smidigt och snabbt kunde registreras under tisdagskvällen.

Det har blivit stora luckor i truppen efter att stjärnor som Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen och Guro Reiten tackat nej.

– Mimmi är en rutinerad anfallsspelare med många egenskaper, som kan bidra både på och utanför planen i det norska landslaget, säger Smerud om svensk-norskans egenskaper.

Löfwenius har under året spelat för Lilleström och nuvarande klubben Vålerenga, en känslig övergång i Osloområdet. När Vålerenga spelade mot Lilleström förra månaden uppmärksammades Löfwenius för en incident när hon hånfullt kastade en slängkyss till sin förra tränare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.