Foto: Bildbyrån

SvFF: 19 svenska fotbollsmatcher sannolikt uppgjorda i år

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport kan avslöja att 19 fotbollsmatcher sannolikt varit uppgjorda under 2019, enligt en utredning som Svenska Fotbollförbundet gjort.

Då vill SvFF se hårdare tag mot spelbolagen.

– Här kan inte spelbolagens vinstintresse vara viktigare än att säkerställa idrottens och fotbollens integritet. Det kommer vi aldrig acceptera, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Svensk herrfotboll mår på många sätt bättre än förr. Ekonomiskt växer klubbarna hastigt och folk vallfärdar till läktarna i allsvenskan. Samtidigt pågår en kamp för trovärdigheten i och med den spelmarknad som äntrat Sverige och omsätter miljarder varje vecka. Det har fått till följd att matcher manipuleras i syfte att tjäna pengar och problemet tycks inte minska.

Svenska Fotbollförbundet har under året utrett matchfixning, där de bedömt sannolikheten för manipulation enligt en fyragradig skala: grönt (inte sannolikt), gult (inte osannolikt), orange (sannolikt), rött (mycket sannolikt). Totalt har 47 matcher utretts – 19 är sannolikt eller mycket sannolikt manipulerade enligt utredningen.

Matchfixning

– Det är jätteallvarligt att vi tvingas utreda uppemot 50 matcher för att det kan ha förekommit matchfixning, säger Sjöstrand.

Division 2 överrepresenterat

Förbundet har utrett matcher från allsvenskan ner till division 3, samt i Svenska cupen, U21-allsvenskan och träningsmatcher. De flesta matcherna berör division 2 men här finns också allsvenska inslag. Fem misstänkta matcher rör gula kort och hörnor i de högsta divisionerna.

I majoriteten av matcherna där man noterat avvikande oddsrörelser har det spelats på över 3,5 mål, vilket innebär att det ska bli fyra mål eller fler i matchen.

– Sen naturligtvis finns de här udda matchhändelserna, alltifrån att du spelar på gula kort eller hörna, som också bidrar till den här problematiken för där kan de enskilda individerna påverka, säger Sjöstrand.

Sjöstrand föreslår spelmyndighet

Utredningen visar att det svårt att gå från misstänkta matcher till misstänkta individer.

Vad krävs för att bromsa den här utvecklingen?

– Först och främst måste det till ett tydligt regelverk. Vi måste ha hjälp av beslutsfattare och myndigheter så spelutbudet begränsas. Det är helt oacceptabelt det vi ser nu. Då pratar jag inte bara om fotbollen utan idrotten i stort för det handlar om vår integritet, säger Sjöstrand.

– En annan viktig och avgörande faktor kommer vara att de aktörer som jobbar med den här problematiken, som polismyndighet och spelbolag, tillåts dela information. För nu sitter var och en på information och det gör det svårt att lägga hela pusslet. När det kommer avvikelser måste spelbolagen omedelbart rapportera, det går inte vänta ett år, det måste hanteras omedelbart och då måste det förslagsvis finnas en spelmyndighet som hanterar det här.

Vad kan fotbollsrörelsen göra?

– Vi gör jättemycket i dag. Jag har ett par tjänster som tvingas jobba med det här. Vi vill egentligen göra mindre men då behöver vi hjälp med att begränsa spelutbudet och säkerställa att det finns en effektiv hantering med att dela information. Det är två otroligt grundläggande saker som måste åtgärdas omedelbart. Det går för långsamt.

Ett femtontal matcher har lämnats vidare till polisen.

ARKIV: Ardalan Shekarabi om matchfixning (23 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet