Kim Källström, gräset på Strawberry, Viktor Gyökeres.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kritiseras gräset på Strawberry arena. Foto: Bildbyrån

SvFF:s Kim Källström om kritiken mot gräset på nationalarenan: ”Inte byggd för fotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Tolv år har gått sedan invigningen av den nya nationalarenan i Solna.

Men fortfarande sågas gräsmattan med jämna mellanrum – nu senast i matchen mot Slovakien i Nations League.

– Bakgrunden är att det här inte är en arena som är byggd för fotbollen, säger SvFF:s fotbollschef Kim Källström.

Bland andra anfallsstjärnan Alexander Isak, som har erfarenhet av planen både från AIK och landslaget, var kritisk efter matchen.

Viaplays expert, den tidigare landslagsstjärnan Fredrik Ljungberg, dömde också helt ut gräset.

Herrlandslaget i fotboll

– Jag tycker det är ett stort skämt. Det är inte ens gräs i straffområdet. Det är en gyttjepöl, sade han i samband med matchen.

”I princip inget solljus eller syre”

Och faktum är att sågningarna av naturgräset på Strawberry Arena, tidigare Friends Arena, har varit återkommande genom åren.

Turerna om gräset på nationalarenan – se mer i spelaren ovan.

En av dem som spelade invigningsmatchen på arenan 2012 var Kim Källström, numera fotbollschef på Svenska fotbollförbundet.

Han är väl medveten om kritiken som finns.

– Bakgrunden är att det här inte är en arena som är byggd för fotbollen. Den är konstruerad så att det i princip inte kommer in något solljus eller syre, säger han och fortsätter:

– Det är en problematik vi har fått leva med från dag ett. Det är inget vi kan påverka. Däremot utvärderar vi hela tiden: Hur kan vi göra det bättre? Vilken typ av gräs eller ny typ av teknik kan vi addera?

Fredrik Ljungberg nämner hybridgräs, kan det vara en lösning?

– Det är verkligen något som är uppe på agendan och vi diskuterar det. Men Strawberry är en multiarena. Direkt när de här landskamperna är slut så tar Sweden Horse Show över, säger Kim Källström.

Hybridmatta ett dyrare alternativ

Han förklarar att konsekvensen blir att gräset, efter andra stora sportevent eller flera konserter på rad, måste bytas ut till en helt ny matta.

– Lägger man då in en hybridmatta blir det oerhört mycket dyrare än en vanlig matta. Det är också mer komplicerat att anlägga den. Så vi kikar på det alternativet, men det är inte samma som på en arena där man lägger in en hybridmatta som sedan kan ligga hela året.

Hur upplevde du själv underlaget under din aktiva karriär?

– Jag tror jag upplevde precis som de flesta andra: vissa delar av året när mattan fått vila lite, då är den bra. Och andra delar av året var den svårare, säger Kim Källström.

Det här är hybridgräs

Hybridgräs är en blandning av konst- och naturgräs. Det innehåller ungefär 80 procent naturgräs och 20 procent konstgräs.

Konstgräset fungerar som en armerande grund under naturgräset. En av fördelarna, enlig information på svenska fotbollförbundets hemsida, är att planen blir mer slitstark men ändå ger samma känsla som naturgräs.

Ett hybridgräs förlänger säsongen med några veckor på våren och några veckor på hösten. Genom att det hybridgräset är lite slitstarkare kan gräset även brukas med mer speltimmar.

Källa: Svenska fotbollförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet