För tio år sedan fanns det ingen förening med lag i både dam- och herrallsvenskan. Men utvecklingen är tydlig – i årets upplagor finns fyra så kallade dubbel-klubbar.
– Det intressanta är att ”dubbel-klubbarna” har en bättre ekonomisk situation än de separata damlagen. Det innebär att man kan sprida vissa kostnader på en större massa, säger IFK Kalmars ordförande Håkan Brynielsson och fortsätter:
– Det krävs samma kompletterande kompetens för oss som för ett herrlag, till exempel sjukgymnaster. Har man dubbel-klubbar kan man sprida kostnaderna på två lag.
“Hur länge kan det pågå så?”
Eskilstuna United, som är en klubb utan herrlag, har det väldigt tufft ekonomiskt.
– Faktum är att damklubbarna har det extra hårt eftersom vi inte har en stor organisation att stå på, vi är tunna organisatoriskt jämfört med en dubbel-klubb, men ekonomiskt har vi nog samma problem om man bara ser till ekonomin, säger Eskilstunas ordförande Lina Bertilsson och fortsätter:
– Det är tack vara herrarna som dubbel-klubbarna överlever, men hur länge kan det pågå så? Det måste lyfta snart, annars är risken att de också faller. Man måste var uthållig, men hur uthållig kan man vara?
“Kommer komma fler klubbar”
Det finns fyra klubbar som har lag i både damallsvenskan och herrallsvenskan – Djurgården, Häcken, AIK och Hammarby. Damernas sportchef i Hammarby, Johan Lager, ser sin klubb som en förebild.
– Jag tycker Hammarby är en viktig start på en resa som damfotbollen är på väg in i, herrklubbar som är ambitiösa med sitt damlag. Det kommer att komma fler klubbar. Det hade varit bra för damfotbollen, säger han.
Han tror även att vi snart kommer få se fler dubbel-klubbar i damallsvenskan.
– Vi som klubbar måste göra ett bättre jobb i dag för produkten, det kan man bara konstatera. Jag tror också att Norrköping ligger på uppflyttning, de gör ett väldigt bra jobb och förr eller senare kommer Malmö FF och IFK Göteborg att spela i damallsvenskan. Det är kul om det finns mindre klubbar som lever i damallsvenskan, men de kommer att få jobba hårt.