• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Tess Olofsson under matchen mellan Sirius och Norrköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tess Olofsson om hyllningarna efter debuten Foto: Staffan Claesson/TT

Tess Olofsson hyllades efter historiska debuten

Uppdaterad
Publicerad

Domaren Tess Olofsson hyllades efter sin debut i herrallsvenskan.

Hon dömde i söndagens slutomgång matchen mellan IFK Norrköping och Sirius och fick mersmak.

– Man blev väldigt sugen på att döma mer så det är synd att det var sista matchen för säsongen innan kvalet. Nu är man sjukt taggad på nästa säsong, säger Tess Olofsson i en intervju med SVT Sport.

Men så mycket vila blir det inte för henne. Redan i slutet av januari drar det igång igen med träningsmatcher inför nästa säsong.

– Det blir ingen vila alls. Man har väl ett par-tre dagar där man tar det lite lugnare, sen är det bara att köra full ös igen, säger hon med ett skratt.

Under senare år har allt fler kvinnliga domare fått chansen på högsta nivån även på herrsidan. Fransyskan Stéphanie Frappart fick chansen att döma under herr-VM 2022 och Bibiana Steinhaus blev 2017 den första kvinnliga domaren att döma i någon av Europas största ligor när hon fick chansen i Bundesliga.

”Det var en mäktig känsla”

– Jag tror att det är viktigt att ha förebilder. För precis som jag har sett upp väldigt mycket till dem, så tror jag det är viktigt att man ser att andra når toppen och det inspirerar och motiverar yngre. Jag hoppas inte bara att jag inspirerar och motiverar yngre damdomare utan alla domare, för vi behöver mer domare i landet.

Den här milstolpen, vad betyder den för dig personligen?

– Det känns väldigt stort att få göra det här hemma för jag ju sett andra damdomare som har klivit ut i högsta herrserien utomlands och det har ju varit en dröm under några år. Därför känns det extra kul att få vara först att göra det i här i Sverige.

Hur kändes det under matchen?

– Det var en mäktig känsla att gå ut och det var jättekul att det var så mycket publik också. Riktigt härligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.